BCE va majora joi dobânda de politică monetară

Banca Centrală Europeană (BCE) va majora joi, după toate probabilităţile, dobânda de politică monetară, stabilită în aprilie la nivelul de 1,25%, potrivit majorităţii analiştilor intervievaţi de AFP.

291 afișări
Imaginea articolului BCE va majora joi dobânda de politică monetară

BCE va majora joi dobânda de politică monetară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Va fi o mare surpriză dacă BCE nu va mări dobânda cheie", a spus Jennifer McKeown, analist la Capital Economics, care se aşteaptă la o creştere de 0,25 puncte procentuale, la 1,5%.

Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a lăsat să se înţeleagă acest lucru în timpul unei audieri în comisia pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European, când a afirmat că instituţia este "foarte vigilentă" în privinţa inflaţiei din zona euro.

Expresia este practic similară cu iminenţa unei înăspriri a politicii monetare, în limbajul reprezentanţilor BCE.

Economistul şef al BCE, Jurgen Stark, a afirmat clar, săptămâna trecută, că dobânda cheie "nu se mai află la un nivel adecvat", având în vedere stabilizarea situaţiei economice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici