BCR: O nouă majorare a taxelor ar creşte foarte mult şansele ca economia să scadă şi în 2011

O nouă majorare de taxe şi impozite ar creşte substanţial şansele ca economia să nu revină în teritoriul pozitiv şi România să înregistreze în 2011 al treilea an de recesiune, consideră analiştii BCR.

42 afișări
Imaginea articolului BCR: O nouă majorare a taxelor ar creşte foarte mult şansele ca economia să scadă şi în 2011

BCR: O nouă majorare a taxelor ar creşte foarte mult şansele ca economia să scadă şi în 2011 (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

"O nouă majorare a taxelor şi impozitelor ar creşte foarte mult şansele ca economia românească să rămână pe scădere al treilea an consecutiv", a declarat, marţi, economistul-şef al băncii, Lucian Anghel, la prezentarea raportului privind ţintele macroeconomice trimestriale.

Pe de altă parte, Anghel nu vede oportună nici adoptarea unor măsuri de relaxare fiscală până când veniturile bugetare nu vor atinge măcar 33% din PIB. Singurele măsuri de susţinere din partea guvernamentală agreate de economistul-şef al BCR sunt schemele de garantare, care nu afectează deficitul bugetar pe cash şi sunt susţinute şi de Fondul Monetar Internaţional.

BCR prognozează pentru acest an o contracţie a economiei de 3% (PIB - 509 miliarde lei), iar pentru 2011 un avans al PIB de 1,2%, la 544 miliarde lei.

Prognoza băncii indică pentru 2012 un PIB nominal de 583 miliarde lei, corespunzător unei creşteri reale de 2,3%.

Pentru următorii doi ani, analiştii băncii anticipează o dinamică a consumului privat sub variaţia reală a PIB, respectiv de 1% în 2011 şi 2% în 2012.

Pentru 2010, banca se aşteaptă la un deficit bugetar de 7% din PIB, iar pentru anul viitor de 5,3% din PIB. Prognoza BCR arată un vârf în privinţa ratei şomajului de 9,4% la finele acestui an, după care va coborî treptat la 9,1% în 2011 şi 8,8% în 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici