BEI a acordat anul trecut în România finanţări în sumă record de 1,48 miliarde euro

Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) a acordat anul trecut în România finanţări de 1,48 miliarde de euro, reprezentând un nivel record, iar creditele aprobate din 1990 până la finele lui 2009 se ridică la 7,7 miliarde de euro.

25 afișări
Imaginea articolului BEI a acordat anul trecut în România finanţări în sumă record de 1,48 miliarde euro

BEI a acordat anul trecut în România finanţări în sumă record de 1,48 miliarde euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În 2008, BEI a acordat în România finanţări de 1,13 miliarde de euro.

"Ca răspuns la necesităţile economiei româneşti cauzate de criza economică şi financiară actuală, creditele acordate de BEI în România au atins nivelul record de 1,48 miliarde de euro în 2009", se arată într-un comunicat al instituţiei financiare internaţionale.

Instituţia a dat un credit de 400 de milioane de euro fabricii de la Craiova a Ford, 50 de milioane de euro pentru Pirelli şi 40 de milioane de euro pentru construcţia şi operarea unei fabrici de extracţie de ulei construită de Prio la Lehliu.

Totodată, BEI a furnizat împrumuturi în valoare de 351 milioane de euro către opt instituţii financiare care operează în România, în principal pentru a susţine proiectele IMM-urilor.

Pe de altă parte, BEI a mai acordat credite însumând 25,3 milioane de euro pentru îmbunătăţirea infrastructurii de furnizare a apei şi canalizare în judeţele Cluj şi Sălaj.

BEI estimează că va acorda în România, în acest an, credite de 1,5 miliarde de euro, în principal pentru investiţii în energie, sprijinirea IMM-urilor şi a proiectelor municipalităţilor.

Volumul total al finanţărilor acordate de BEI la nivel european a crescut anul trecut cu 37%, la 79 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici