Berceanu: Datoriile către Bechtel ar putea fi plătite în două săptămâni

Datoriile statului faţă de compania americană Bechtel, pentru lucrările la Autostrada Transilvania, ar putea fi achitate în termen de două săptămâni, dar nu există finanţare asigurată pentru continuarea investiţiei pe cele două tronsoane din judeţul Cluj, a declarat marţi ministrul Radu Berceanu.

30 afișări
Imaginea articolului Berceanu: Datoriile către Bechtel ar putea fi plătite în două săptămâni

Berceanu spune că datoriile către compania Bechtel ar putea fi plătite în două săptămâni (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, la finalul unei întâlniri la Consiliul Judeţean Cluj, că nu doreşte să amâne plata datoriilor pentru a nu se plăti penalităţi.

"La autostradă avem datorii şi mă forţez să le plătesc. Nu vreau la Bechtel să o mai lungim cu datoriile, pentru că sunt şi nişte penalităţi pe care nu aş vrea să le plătim. Dacă reuşesc o anumită chestiune, sper să le plătesc toţi banii în două săptămâni. Nu avem bani pentru continuarea lucrărilor. Trebuie să trăim cu ce avem", a spus ministrul Transporturilor.

Potrivit acestuia, priorităţile ministerului sunt proiectele cu bani europeni nerambursabili, apoi lucrările unde există fonduri de la bănci străine, iar abia pe locul trei sunt lucrările cu bani exclusiv de la buget, cum este cazul Autostrăzii Transilvania.

Berceanu a spus că a sugerat Bechtel să ia un împrumut pentru finanţarea lucrărilor la Autostrada Transilvania pe tronsoanele Turda - Câmpia Turzii şi Gilău - Nădăşel.

"Să ia Bechtel un împrumut. Am sugerat Bechtel să ia un împrumut, numai că dacă vor şi de aici să câştige 30 la sută cum fac şi prin alte părţi, n-o să fie de acceptat. Să le plătim ultimele datorii şi când terminăm, vom vedea", a mai spus Berceanu.

Ministrul Transporturilor a adăugat că va trebui să aibă loc discuţii cu oficialii Bechtel, pentru că în condiţiile actuale "nu se mai poate continua".

"Trebuie să mai discutăm şi cu dânşii, pentru că aşa, în stilul în care ei au toate drepturile şi noi toate obligaţiile, nu cred că mai putem continua. Mai purtăm discuţii să punem lucrurile la punct", a mai spus ministrul.

Directorul de comunicare al Bechtel, Bogdan Sgârcitu, a declarat marţi că statul mai are de plătit circa 80 de milioane de euro datorii către Bechtel din 2009 şi 2010.

"E foarte bine că se plătesc datoriile. Aşteptăm să ni se plătească datoriile cât mai repede şi apoi să se găsească şi surse de finanţare pentru continuarea lucrărilor", a afirmat Sgârcitu.

Acesta a adăugat că la ora actuală pe şantierul Autostrăzii Transilvania se lucrează pe tronsonul Turda - Câmpia Turzii şi se aşteaptă bani pentru a se începe şi tronsonul Gilău - Nădăşel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici