BERD acordă BRD o finanţare de până la 30 mil.euro pentru susţinerea investiţiilor în energie

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) va acorda BRD Groupe Société Générale o finanţare de până la 30 milioane euro pentru susţinerea proiectelor de investiţii în eficienţa energetică.

205 afișări
Imaginea articolului BERD acordă BRD o finanţare de până la 30 mil.euro pentru susţinerea investiţiilor în energie

BERD acordă BRD o finanţare de până la 30 mil.euro pentru susţinerea investiţiilor în energie (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Finanţarea BERD va fi utilizată pentru susţinerea IMM-urilor cu împrumuturi în valoare de până la câte un milion euro pentru investiţii în proiecte precum: investiţii comerciale în eficienţa energetică, proiecte individuale de scară redusa de energie regenerabilă, investiţii în eficienţa energetică şi energie regenerabilă în domeniul construcţiilor, precum şi investiţii specifice ale producătorilor, furnizorilor şi instalatorilor de tehnologie, echipamente şi materiale din domeniul eficientei energetice şi al energiei regenerabile", se arată într-un comunicat al BERD.

Fondurile vor fi utilizate şi pentru împrumuturi în valoare de până la cinci milioane euro pentru investiţii în îmbunătăţirea performanţei energetice a infrastructurilor municipale (inclusiv clădiri), indiferent dacă acestea aparţin direct municipalităţilor, companiilor detinute de municipalităţi sau companiilor private furnizoare de servicii municipale.

"În comparaţie cu entităţile similare din Europa de Vest, companiile şi municipalităţile din România înregistrează un procent mai ridicat al costurilor cu energia în totalul costurilor. Finanţările BERD acordate prin intermediul BRD Groupe Société Générale vor permite companiilor şi municipalităţilor să implementeze proiecte ce le vor reduce intensitatea energetică şi le vor consolida competitivitatea şi eficienţa operaţională", a declarat Sylvia Gansser-Potts, director BERD pentru Instituţii Financiare - Bănci UE.

Pachetul de finanţare include un împrumut pentru eficienţa energetică în valoare de până la 20 milioane euro pentru susţinerea IMM-urilor, în cadrul Facilităţii de Finanţare pentru Energie Sustenabilă a IMM-urilor din România (RoSEFF) şi o linie de credit de până la 10 milioane euro în cadrul Facilităţii de Finanţare a Municipalităţilor UE/BERD.

BDR arată într-un comunicat că finanţarea prin cele două facilităţi BERD are mai multe avantaje, precum asistenţă tehnică gratuită destinată potenţialii beneficiari, asigurată de consultantul de proiect şi consultantul de verificare, desemnaţi de BERD, şi acordarea de stimulente financiare (granturi) din alocările Uniunii Europene, plătite beneficiarului final al proiectului după implementarea investiţiei.

Valoarea stimulentului financiar, calculat ca procent aplicat la valoarea împrumutului, variază în funcţie de tehnologia utilizată şi de economiile de energie rezultate ca urmare a implementării proiectului. Valoarea grantului pe care entitatea eligibilă îl poate primi, după implementarea şi verificarea proiectului, variază între 10% şi 15% pentru IMM-uri şi între 10% şi 20% pentru autorităţile publice locale.

BRD precizează că volumul creditelor depinde de natura investiţiei eligibile. Valoarea finanţării din sursă BERD care poate fi accesată de o singură entitate este, pentru facilitatea destinată IMM-urilor, de 1 milion de euro pentru proiectele de eficienţă energetică complexe, proiectele de utilizare a resurselor regenerabile şi/sau de performanţă energetică a clădirilor, de 250.000 euro pentru proiecte de dimensiuni mici, iar pentru autorităţile publice locale de 5 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici