BERD pregăteşte investiţii de 400-500 milioane euro pe an în România

BERD pregăteşte investiţii de 400-500 milioane euro pe an în România în următorii trei ani, principalele arii de interes fiind menţinerea stabilităţii sectorului financiar, stimularea creditului către economie, eficienţa energetică şi dezvoltarea pieţelor de capital.

320 afișări
Imaginea articolului BERD pregăteşte investiţii de 400-500 milioane euro pe an în România

BERD pregăteşte investiţii de 400-500 milioane euro pe an în România (Imagine: Shutterstock)

Consiliul Director al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a adoptat o nouă strategie pe trei ani pentru România, care vizează ca obiectiv general dezvoltarea economiei şi abordarea provocărilor încă prezente ale tranziţiei, potrivit unui comunicat transmis marţi de instituţie.

"BERD continua să susţină România în implementarea reformelor necesare, prin investiţii şi dialog cu guvernul român. Estimăm că vom investi anual în România aproximativ 400-500 milioane euro în următorii trei ani, având ca obiectiv sprijinirea dezvoltării economiei României", a declarat în comunicat Jean Marc Peterschmitt, director executiv BERD pentru Europa Centrală şi de Sud-Est.

BERD a alocat de la începutul activităţii în România peste 5,5 miliarde euro proiectelor din ţară, mobilizând investiţii suplimentare de aproape 10 miliarde euro, se mai spune în comunicat.

Strategia arată că, în pofida unei reveniri economice modeste în 2011, datorată unei recolte bogate şi exporturilor, perspectivele macroeconomice pe termen scurt ale României rămân incerte, pe fondul crizei din zona euro şi turbulenţelor de pe pieţele mondiale.

Totodată, BERD notează că România are un potenţial puternic de creştere economică pe termen lung.

"Prin activitatea sa în România, BERD va dezvolta în următorii ani proiecte ce vor ajuta ţara să menţină stabilitatea în sectorul financiar, vor facilita fluxul de credite pentru sectorul economiei reale prin linii de creditare dedicate întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri) şi investiţiilor în eficienţa energetică şi vor contribui la dezvoltarea pieţelor locale de capital", se spune în comunicat.

BERD vrea totodată să încurajeze investiţiile directe de capital străin în sectorul corporate şi să sprijine firmele locale, atât prin investiţii directe cât şi prin intermediul fondurilor private de capital, cu accent pe sectoarele cu valoare adăugată, ca industria, agricultura şi noile tehnologii.

Banca intenţionează de asemenea să finanţeze proiecte de infrastructură municipală, facilitând competiţia şi implicarea sectorului privat în serviciile publice de transport, fiind vizată îndeosebi atragerea de fonduri europene..

"În acest sens, banca va lucra îndeaproape cu autorităţile române pentru a căuta oportunităţi de cofinanţare a fondurilor structurale ale Uniunii Europene", se arată în comunicat.

În infrastructură şi energie, operaţiunile BERD se vor concentra pe consolidarea securităţii energetice, iar banca vrea să ajute la privatizarea companiilor de stat. În plus, instituţia vrea să investească în proiecte de energie regenerabilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici