Berlinul consideră acordurile Schengen drept un "bun preţios"

Libera circulaţie în spaţiul Schengen constituie pentru Germania "un bun preţios", a declarat luni un purtător de cuvânt al Guvernului german, întrebat în legătură cu declaraţiile pe care Nicolas Sarkozy le-a făcut cu o zi înainte referitor la acest subiect.

142 afișări
Imaginea articolului Berlinul consideră acordurile Schengen drept un "bun preţios"

Berlinul consideră acordurile Schengen drept un "bun preţios"

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care candidează pentru un al doilea mandat, a ameninţat cu scoaterea Franţei din spaţiul Schengen în cazul în care acordurile europene asupra liberei circulaţii nu sunt revizuite.

"Libera circulaţie a persoanelor reprezintă una dintre realizările cele mai concrete şi mai importante ale integrării europene şi constituie o libertate fundamerntală. Libera circulaţie în cadrul UE este un bun preţios", a declarat purtătorul de cuvânt Georg Streiter într-o conferinţă de presă la Berlin.

"Nu dorim, totuşi, să ne pronunţăm în detaliu" asupra acestor "teme de campanie electorală foarte specific franceze", a subliniat el.

Nicolas Sarkozy a reclamat duminică o revizuire a acordurilor Schengen şi a ameninţat cu "suspendarea participării" Franţei, în cazul în care nu este creat un "Guvern politic Schengen", "în 12 luni".

"Este necesar să punem în aplicare, în (spaţiul) Schengen, o reformă la fel de structurală ca cea pe care tocmai o creăm pentru (zona) euro", a declarat preşedintele-candidat în cursul unui miting electroral în vederea alegerilor prezidenţiale de pe 22 aprilie şi 6 mai.

O reformă de fond este, în realitate, deja în curs la Bruxelles şi vizează să permită consolidarea controalelor în caz de imigraţie masivă.

Această reformă este negociată discret la nivel european, după ce a fost anagajată la cererea mai multor ţări, în special Franţa, Italia şi Germania, în primăvara lui 2011, din cauza valului de imigranţi clandestini, în cursul "prmăverii arabe", mai ales tunisieni, care se îndreptau spre Franţa, prin Italia.

Germania s-a arătat foarte critică, anul trecut, după ce Danemarca a decis reintroducerea controalelor vamale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici