Berlinul nu este de acord pentru moment cu noi sancţiuni europene împotriva Moscovei

Vicecancelarul german şi ministru al Economiei, Sigmar Gabrier, a declarat miercuri că Berlinul nu este pentru moment în favoarea unor noi sancţiuni europene împotriva Moscovei, pentru implicarea sa în conflictul din Ucraina.

248 afișări
Imaginea articolului Berlinul nu este de acord pentru moment cu noi sancţiuni europene împotriva Moscovei

Berlinul nu este de acord pentru moment cu noi sancţiuni europene împotriva Moscovei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Guvernul german nu este de părere că ar trebui să formulăm rapid noi sancţiuni", a declarat miercuri seara ministrul social-democrat, într-un interviu pentru postul public german de televiziune ZDF.

Miniştrii europeni de Externe participă joi, la Bruxelles, la o reuniune extraordinară pentru a discuta despre atitudinea care trebuie adoptată faţă de Rusia, după intensificarea violenţelor în estul Ucrainei şi bombardarea oraşului-port Mariupol, care s-a soldat cu 30 de morţi sâmbătă.

Uniunea Europeană se orientează spre o simplă extindere a listei negre cu persoanele sancţionate, a indicat miercuri o sursă europeană. Conform unor surse de la Bruxelles, cei 28 de miniştri ar urma să decidă de asemenea prelungirea primei serii de sancţiuni vizându separatişti ucraineni şi oficiali ruşi, care expiră în martie. Deja prelungite o dată, aceste sancţiuni vizează în special oficiali ruşi, precum vicepremierul Dmitri Rogozin.

"În prezent, cred că este prea devreme pentru a adopta noi sancţiuni. Cred că trebuie să evaluăm situaţia de acolo (din Ucraina-n.r.) şi să observăm dacă conflictul s-a reintensificat efectiv", a declarat Gabriel.

El a apreciat că este posibil ca, dimpotrivă, Moscova să fi înfrânat recent o ofensivă a separatiştilor proruşi în estul Ucrainei. "Sunt oameni care spun că separatiştii au anunţat acolo o nouă ofensivă (...) şi faptul că această ofensivă nu a mers mai departe poate că nu a fost o decizie a separatiştilor, ci mai degrabă (decizia) altor persoane care nu vor o escaladare şi care nu se pot afla decât la Moscova", a explicat el.

"Nu sunt pentru ca noi să provocăm o escaladare", a precizat Sigmar Gabriel, dând asigurări că Berlinul nu va ezita să sancţioneze Moscova dacă separatiştii încearcă să cucerească noi teritorii pentru a face legătura între partea separatistă a Ucrainei şi peninsula Crimeea anexată de Rusia.

Întrebat despre reuniunea de joi de la Bruxelles, el a precizat că se aşteaptă ca miniştrii de Externe din UE să "evalueze situaţia". "Dar nu cred că suntem pregătiţi să decidem următoarea etapă de sancţiuni", a adăugat el.

El a amintit că politica dusă de cancelarul german Angela Merkel are ca scop o soluţie negociată la conflictul ucrainean, pentru care Berlinul nu vede o rezolvare pe cale militară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici