Blaga: Avem nevoie de un nou acord cu FMI, ceea ce presupune un nou împrumut - VIDEO

Ministrul de Interne, Vasile Blaga, lider PDL, a declarat într-o emisiune difuzată, dumincă, la ProTv, că, personal, consideră că România are nevoie de un nou acord cu FMI, ceea ce presupune şi un nou împrumut, arătând însă că acest lucru nu a fost discutat în Guvern.

30 afișări
Imaginea articolului Blaga: Avem nevoie de un nou acord cu FMI, ceea ce presupune un nou împrumut - VIDEO

Blaga: Avem nevoie de un nou acord cu FMI, ceea ce presupune un nou împrumut (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Personal, cred că România are nevoie de un nou acord cu FMI. Un nou acord cu FMI presupune şi un nou împrumut", a precizat Blaga la ProTv.

El a arătat că acest lucru nu a fost discutat în Guvern, dar că este convins că la nivelul Ministerului Finanţelor şi al BNR discuţiile au fost purtate în acest sens.

Blaga a mai spus că situaţia din acest moment arată că o parte din Parlament nu este de acord cu actualul acord cu FMI.

El a arătat că este preferabil, pentru cei "cu mintea limpede" să ia bani cu o dobândă mică de la Fond şi de pe piaţa internă şi externă.

Blaga a spus că, dacă nu s-ar lua măsurile pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea, deficitul bugetar s-ar situa la 9,1-9,2% din PIB la sfârşitul anului, iar, pentru a face faţă nevoilor, este nevoie de 11 miliarde de euro.

Potrivit lui Blaga, în actualele condiţii, dacă nu ar fi acordul cu FMI, de pe piaţa externă nu s-ar putea lua împrumuturi, un exemplu în acest sens fiind, potrivit ministrului, situaţiile din Portugalia şi Spania.

Video stirileprotv.ro

Liderul PDL a mai spus că în cazul în care moţiunea va cădea, iar Guvernul nu va aplica măsurile asumate, deficitul va ajunge la 6,8% PIB, ceea ce ar înseamnă că ar fi nevoie de o finanţare cu 8,4 miliarde de euro.

"Am primi 5,5 miliarde euro de la Fond, care s-ar duce la BNR, de la Comisia Europeană, care s-ar duce la Guvern, de la Banca Mondială, care s-ar duce tot la Guvern şi de la BEI şi BERD. Mai rămâne trei miliarde pe care îi luăm de pe piaţa internă", a explicat Blaga.

El a mai spus că are convingerea că dacă măsurile pregătite de Guvern se vor aplica şi nu vor creşte taxele.

"Cred că vom putea plăti pensiile şi salariile reduse până la sfârşitul anului, partea de investiţii prevăzută în buget până la sfârşitul anului se va realiza şi nu va fi nevoie să mărim taxele şi impozitele", a spus Blaga.

Întrebat dacă Guvernul va trebui să plece dacă se ajunge la situaţia de a creşte taxele, Blaga a spus: "Sunt convins că da". "Sunt convins că da. Venim cu un pachet de măsuri analizat cu specialişti din toate domeniile şi am ajuns la această concluzie", a adăugat Blaga.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici