Blestemul resurselor: Cum a ajuns Venezuela, una dintre ţările cele mai bogate în petrol din lume, să "facă foamea"

Altădată un exemplu pentru întreaga Americă Latină, Venezuela a ajuns astăzi într-o stare deloc de invidiat, în ciuda bogăţiilor sale naturale, scrie revista Time, citată de Ziarul Financiar. Cum a fost posibil acest lucru?

9232 afișări
Imaginea articolului Blestemul resurselor: Cum a ajuns Venezuela, una dintre ţările cele mai bogate în petrol din lume, să "facă foamea"

Blestemul resurselor: Cum a ajuns Venezuela, una dintre ţările cele mai bogate în petrol din lume, să "facă foamea" (Imagine AFP)

Cozile lungi şi groase la care oamenii stau de dimineaţa până seara în speranţa că vor apuca să cumpere, dacă au noroc, alimente şi alte produse de bază sunt cel mai vizibil semn al situaţiei dificile a ţării, informează Ziarul Financiar.

O parte însemnată a populaţiei nu-şi mai permite să mănânce decât o masă pe zi, spitalele se confruntă cu lipsa medicamentelor, rata criminalităţii a crescut, moneda s-a devalorizat, iar economia s-a contractat cu aproape 6% anul trecut şi se estimează că anul acesta va mai scădea cu până la 10%.

Venezuela, care deţine cele mai mari rezerve de petrol la nivel mondial (18% din rezervele dovedite ale lumii, adică  aproximativ 300 de miliarde de barili) a fost, în ciuda inegalităţii sociale, o ţară relativ liniştită până spre finalul anilor optzeci, când preţul acestei resurse a cunoscut o perioadă lungă de scădere.

Citeşte continuarea pe Ziarul Financiar

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici