BM: România - o destinaţie atractivă pentru investitorii care vor randamente generoase pe termen lung

România rămâne o destinaţie atractivă pentru investitorii care vor să-şi stabilească pe plan local o capacitate de producţie şi urmăresc mai degrabă randamente pe termen mai lung decât scurt, a declarat joi economistul şef al Biroului Băncii Mondiale la Bucureşti, Cătălin Păuna.

13 afișări
Imaginea articolului BM: România - o destinaţie atractivă pentru investitorii care vor randamente generoase pe termen lung

BM: România - o destinaţie atractivă pentru investitorii care vor randamente generoase pe termen lung (Imagine: Mediafax Foto)

"România rămâne o destinaţie atractivă pentru investitorii care vor randamente generoase pe termen lung, şi mai puţin pe termen scurt. Acest lucru se datorează costului de forţă de muncă redus, dar şi proximităţii faţă de alte pieţe europene", a declarat Păuna într-o conferinţă de presă.

Pe de altă parte, reprezentantul Băncii Mondiale menţionează că lipsa reformelor structurale din ultimii ani, privind mediul de afaceri şi alte sectoare, a făcut imposibilă atenuarea impactului puternic asupra PIB din 2009, când economia s-a contractat cu 7,1%, după creşteri semnificative în anii precedenţi.

"Contracţia economică ar fi fost mult mai redusă în 2009 (dacă ar fi fost făcute reformele structurale, n.r.). Acum ne-am fi aflat pe o pantă ascendentă. Ce trebuia făcut în ultimii ani era concentrarea pe agenda reformelor structurale neterminate", a arătat Păuna.

El a menţionat domenii precum administrarea taxelor, flexibilizarea pieţei muncii, calitatea mediului de afaceri şi relevanţa educaţiei.

"Dacă aceste lucruri ar fi fost abordate cu ani înainte, alta ar fi fost acum situaţia", a spus Păuna.

În ceea ce priveşte piaţa muncii, Păuna a menţionat că, dacă se doreşte stimularea forţei de muncă, ar fi de preferat să se evite creşterea taxelor şi să fie îmbunătăţită flexibilitatea acestui sector, chiar prin amendarea Codului Muncii, care în prezent este destul de rigid.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici