BNR a încheiat anul 2011 cu rezerve valutare în uşoară creştere, la 33,2 miliarde euro

Rezervele valutare la BNR au crescut în decembrie cu aproape 1,5 miliarde euro, pe fondul intrărilor de valută de la Banca Mondială şi Comisia Europeană, şi au închis anul trecut la un nivel de 33,2 miliarde euro, uşor mai sus decât valoarea din decembrie 2010, când totalizau 32,4 miliarde euro.

209 afișări
Imaginea articolului BNR a încheiat anul 2011 cu rezerve valutare în uşoară creştere, la 33,2 miliarde euro

BNR a încheiat anul 2011 cu rezerve valutare în uşoară creştere, la 33,2 miliarde euro (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Rezervele valutare au avut oscialaţii relativ reduse în cursul lui 2011, menţinându-se în general uşor peste nivelul de 32 de miliarde euro, cu excepţia lunii noiembrie, când au atins un minim de 31,74 miliarde euro, după o perioadă de câteva luni în care dealerii au suspectat banca centrală de intervenţii repetate pe piaţa valutară pentru susţinerea monedei naţionale.

În luna iunie, rezervele valutare s-au situat la maximul anual, de 34,4 miliarde euro, susţinute de emisiunea de eurobonduri realizată în acea lună de Ministerul Finanţelor Publice, în sumă de 1,5 miliarde euro.

În ultima lună din 2011, BNR a consemnat intrări la rezerva valutară de 2 miliarde de euro, reprezentând alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv tranşa a III a din acordul cu Banca Mondială, în sumă de 400 milioane de euro), modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.

Concomitent, la creşterea rezervelor internaţionale a contribuit şi aprecierea dolarului american, yenului japonez şi lirei sterline faţă de euro pe piaţa valutară internaţională.

Tot în luna decembrie, au fost înregistrate ieşiri de la rezervă de 545 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4.058 milioane euro, cu aproape 500 de milioane de euro peste valoarea de la finele anului 2010.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 decembrie 2011 au fost de 37,25 miliarde euro, faţă de 36,02 miliarde euro la 30 noiembrie 2011 şi 35,9 miliarde euro la sfârşitul lui 2010.

Plăţile scadente în luna ianuarie 2012 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 142 milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici