BNR a menţinut dobânda cheie la 1,75% şi ratele rezervelor obligatorii

Banca Naţională a României (BNR) a menţinut vineri dobânda de politică monetară la 1,75% şi rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei şi valută, decizia fiind anticipată de analişti.

509 afișări
Imaginea articolului BNR a menţinut dobânda cheie la 1,75% şi ratele rezervelor obligatorii

BNR a menţinut debânda cheie la 1,75% şi ratele rezervelor obligatorii (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

Consiliul de administraţie al BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an, gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, arată banca centrală, într-un comununicat.

Totodată, CA al BNR a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, care va fi prezentat marţi într-o conferinţă de presă.

"Noua prognoză trimestrială reconfirmă perspectiva adâncirii inflaţiei în teritoriu negativ în primele cinci luni ale anului 2016, ca efect al scăderii cotei standard TVA şi a altor impozite indirecte. Totodată, se anticipează revenirea la începutul anului 2017 şi rămânerea ulterioară a ratei anuale a inflaţiei în interiorul intervalului ţintei. Această evoluţie are ca explicaţie epuizarea impactului dezinflaţionist tranzitoriu al reducerii cotei standard a TVA, relaxarea conduitei politicii fiscale şi creşterea costurilor unitare cu salariile. Reducerea succesivă a impozitelor indirecte implementate în perioada 2015-2017 determină volatilitatea ratei inflaţiei în intervalul prognozat", arată BNR, într-un comunicat.

Banca centrală menţionează că riscurile asociate proiecţiei actuale provin cu precădere din mediul intern şi sunt generate de incertitudinile privind politica fiscală şi salarială, precum şi derularea reformelor structurale, în contextul evenimentelor electorale din acest an şi al absenţei acordurilor cu instituţiile financiare internaţionale.

"Consiliul de administraţie apreciază că un mix echilibrat al politicilor economice, alături de progresul în sfera reformelor structurale, sunt esenţiale pentru menţinerea macrostabilităţii, asigurarea unei creşteri economice durabile, continuarea procesului de convergenţă cu Uniunea Europeană şi întărirea rezistenţei economiei româneşti faţă de eventuale şocuri sau condiţii adverse pe plan global. BNR monitorizează îndeaproape evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional în vederea utilizării şi dozării corespunzătoare a tuturor instrumentelor de care dispune pentru îndeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi pentru menţinerea stabilităţii financiare", mai arată BNR.

Următoarea şedinţă CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc la 31 martie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici