BNR a menţinut rata dobânzii de politică monetară la minimul istoric de 6,25%

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis miercuri menţinerea dobânzii de politică monetară la minimul istoric de 6,25%, precum şi a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, la 15%, şi în valută, la 25%.

79 afișări
Imaginea articolului BNR a menţinut rata dobânzii de politică monetară la minimul istoric de 6,25%

BNR a menţinut rata dobânzii de politică monetară la minimul istoric de 6,25% (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Totodată, banca centrală a anunţat că urmăreşte gestionarea "fermă" a lichidităţii din sistemul bancar, mesaj mult puternic decât cel de la şedinţa precedentă, din luna mai, când CA-ul BNR vorbea despre gesitonarea "adecvată" a lichidităţii.

"BNR monitorizează cu vigilenţă evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare", se menţionează în comunicatul BNR.

Decizia BNR este în linie cu proiecţiile majorităţii analiştilor economici chestionaţi de MEDIAFAX, care consideră că o continuare a relaxării politicii monetare nu mai este posibilă din cauza presiunilor inflaţioniste generate de majorarea TVA la 24%.

Astfel, este pentru prima dată în acest an când BNR nu mai a scăzut rata dobânzii în şedinţa de politică monetară.

Banca centrală a scăzut de la începutul acestui an dobânda în fiecare dintre cele patru şedinţe de politică monetară anterioare, de la 8% la minimul istoric de 6,25%, dar a menţinut ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută la 15% şi, respectiv, 25%.

Asfel, BNR a continuat şi în acest an relaxarea politicii monetare, proces început în 2009, când a redus dobânda cu 2,25 puncte procentuale şi ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit.

Curtea Constituţională a decis, vineri, că sunt neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate din legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului, care reglementau printre altele scăderea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%.

În aceste condiţii, Executivul a decis sâmbătă majorarea TVA de la 19% la 24%.

BNR a fixat pentru acest an o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual, iar cea mai recentă estimare dată publicităţii arăta că rata anuală se va situa la 3,7%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici