BNR a obţinut anul trecut un profit de aproape cinci ori mai mic decât în 2010

Banca Naţională a României a obţinut anul trecut un profit brut de 301,4 milioane lei, (70 de milioane de euro) potrivit datelor neauditate, de aproape cinci ori mai mic decât rezultatul raportat pentru 2010.

168 afișări
Imaginea articolului BNR a obţinut anul trecut un profit de aproape cinci ori mai mic decât în 2010

BNR a obţinut anul trecut un profit de aproape cinci ori mai mic decât în 2010 (Imagine: Shutterstock)

Banca centrală a virat la bugetul de stat suma de 241,1 milioane de lei (56 milioane de euro), reprezentând, potrivit legii, 80% din câştig, astfel că profitul net rămas la dispoziţia băncii a fost de 60,3 milioane lei (circa 14 milioane euro), potrivit datelor obţinute de MEDIAFAX.

Suma rămasă va putea fi distribuită de banca centrală pentru majorarea rezervelor statutare, pentru constituirea unor surse proprii de finanţare, pentru fondul de participare a salariaţilor la profit şi pentru rezerve la dispoziţia Consiliului de Administraţie, în condiţiile în care nu are de acoperit pierderi din alţi ani.

Deşi pe piaţa internă BNR s-a poziţionat ca creditor net în 2011, profitul a fost afectat, cel mai probabil, de scăderea randamentelor pentru obligaţiunile suverane ale statelor şi entităţilor cu rating AAA, pricipalul instrument de plasament pentru fructificarea rezervelor internaţionale.

Rezervele valutare la BNR au crescut în decembrie cu aproape 1,5 miliarde euro, pe fondul intrărilor de valută de la Banca Mondială şi Comisia Europeană, şi au închis anul trecut la un nivel de 33,2 miliarde euro, uşor mai sus decât valoarea din decembrie 2010, când totalizau 32,4 miliarde euro.

Rezervele valutare au avut oscialaţii relativ reduse în cursul lui 2011, menţinându-se în general uşor peste nivelul de 32 de miliarde euro, cu excepţia lunii noiembrie, când au atins un minim de 31,74 miliarde euro, după o perioadă de câteva luni în care dealerii au suspectat banca centrală de intervenţii repetate pe piaţa valutară pentru susţinerea monedei naţionale.

Potriviti raportului anual, BNR a avut în 2010 un profit de 1,41 miliarde de lei, de peste trei ori mai mic faţă de rezultatul raportat în urmă cu trei ani, în special din cauza unor încasări mai mici din dobânzi.

În 2010, veniturile din dobânzi ale băncii centrale au cumulat 1,4 miliarde de lei, de trei ori mai mici faţă de încasările de 3,12 miliarde de lei din 2009. Cheltuielile cu dobânzile au scăzut de la 2,8 miliarde de lei la 2,16 miliarde de lei.

Pe partea operaţiunilor financiare, cheltuielile cu emisiunea monetară au scăzut cu mai mult de jumătate în 2010, de la 102,8 milioane de lei în 2009 la 45,8 milioane de lei anul trecut.

Tot atunci, câştigurile nete realizate din operaţiuni valutare au scăzut cu 46%, la 2,04 miliarde de lei, de la 3,8 miliarde de lei în 2009.

Pe de altă parte, sistemul bancar a înregistrat anul trecut o pierdere de aproape 430 de milioane lei (100 de milioane de euro), faţă de un rezultat negativ de 516 milioane lei în 2010, reuşind să recupereze în ultima lună din anul precedent peste 400 de milioane lei.

Cu toate acestea, băncile şi-au îmbunătăţit semnificativ costul riscului odată cu trecerea la sistemul internaţional de raportare financiară (IFRS), eliberând în prima lună a acestui an circa o treime (2,3 miliarde euro) din provizioanele constituite după regulile contabile româneşti.

Sumele eliberate în ianuarie acoperă de zece ori întreaga pierderea cumulată pe ultimii doi ani, iar dacă ar fi tratate de către toate băncile ca profit distribuibil ar rezulta cel mai mare câştig anual din istoria sistemului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici