BNR a redus prognoza de inflaţie pentru 2013 şi 2014 la 3,1%

Banca Naţională a României a redus prognoza de inflaţie pentru acest an şi anul viitor, la 3,1%, de la proiecţia anterioară de 3,2%, respectiv 3,3%, după ce în mai a fost coborâtă proiecţia de la 3,5% pentru 2013, a anunţat miercuri guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

1925 afișări
Imaginea articolului BNR a redus prognoza de inflaţie pentru 2013 şi 2014 la 3,1%

BNR a redus prognoza de inflaţie pentru 2013 şi 2014 la 3,1%

CA al BNR a analizat luni şi aprobat raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care evidenţiază în perspectivă un proces de dezinflaţie mai accentuat în perioada imediat următoare, concomitent cu o accelerare a creşterii economice.

"Am redus proiecţia pentru inflaţia anuală la 3,1% pentru sfârşitul acestui an şi finele anului viitor, cu 0,1 puncte procentuale, respectiv 0,2 puncte procentuale în jos faţă de prognoza anterioară din luna mai. Nu suntem optimişti cu această prognoză, nu suntem nici pesimişti, ci am rămas prudenţi. Având în vedere componenţa IPC (indicele preţurilor de consum - n.r.), traiectoria descendentă s-ar putea să fie chiar mai accentuată", a declarat Isărescu în conferinţa de presă de prezentare a raportului trimestrial asupra inflaţiei.

În mai, BNR a redus prognoza pentru inflaţie de la 3,5% la 3,2% pentru acest an, iar pentru 2014, proiecţia a urcat la 3,3%.

Proiecţia se incadrează astfel în intervalul de variaţie din jurul ţintei, de 2,5% plus/minus un punct procentual. BNR anticipează că rata anuală a inflaţiei va atinge un minim de 2,1% în primul trimestru al anului viitor.

"La sfârşitul lunii septembrie, poate chiar mai devreme, inflaţia va intra în intervalul de variaţie din jurul ţintei", a spus Isărescu.

Inflaţia de bază CORE2 ajustată şi-a consolidat trendul descendent, rata anuală înregistrată în luna iunie fiind de 2,85%, comparativ cu 3,03% în luna martie şi 3,25% în luna decembrie 2012.

Rata CORE 2 este calculată prin eliminarea din indicele preţurilor de consum a preţurilor administrate, a celor volatile şi a preţurilor tutunului şi a băuturilor alcoolice.

"Factorul principal care a ţinut inflaţia de bază sub control a fost cererea de consum în general şi deviatia PIB, avem în continuare în România o deviaţie PIB negativă", a afirmat Isărescu.

Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 5,4% în luna iunie.

Rata anuală a inflaţiei determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum - indicator relevant pentru asigurarea comparabilităţii la nivel european şi evaluarea procesului de convergenţă cu Uniunea Europeană - a fost de 4,5% în luna iunie, nivel similar cu lunile precedente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici