BNR a revizuit în scădere prognozele de inflaţie pentru 2009 şi 2010

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere prognozele de inflaţie pentru anii 2009 şi 2010, de la 4,4% la 4,3% pentru acest an şi de la 2,8% la 2,6% pentru anul viitor, a anunţat, joi, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

62 afișări
Imaginea articolului BNR a revizuit în scădere prognozele de inflaţie pentru 2009 şi 2010

BNR a revizuit în scădere prognozele de inflaţie pentru 2009 şi 2010 (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

Inflaţia a urcat cu 0,2% în iunie, faţă de mai, în contextul majorării preţurilor la mărfurile nealimentare şi servicii şi a unei reduceri uşoare a celor la alimente, în timp ce rata anuală a coborât comparativ cu luna anterioară de la 5,95% la 5,86%.

Rata anuală a inflaţiei din fiecare trimestru este criteriu de performanţă în acordul cu FMI, iar depăşirea cu două puncte procentuale a nivelului central stabilit va necesita adoptarea de măsuri, ca obligaţie de continuare a programului. Ţinta indicativă pentru 2009 a fost fixată la 4,5% plus/minus un punct procentual.

Criteriile de performanţă pentru lunile iunie şi septembrie 2009 au fost stabilite în jurul nivelului central de 6,4%, respectiv 5,7%, iar rata anuală a inflaţiei ar trebui să se încadreze într-un interval de plus/minus un punct procentual faţă de ţintă.

BNR a fixat pentru 2009 o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de un punct procentual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici