BNR a revizuit în sens ascendent rata anuală a inflaţiei

BNR a revizuit în sens ascendent rata anuală a inflaţiei, estimând 4,1% în decembrie, cu 0,7 puncte peste prognoza din martie: „rata anuală a inflaţiei se va înscrie pe o traiectorie pronunţat ascendentă în lunile următoare”.

177 afișări
Imaginea articolului BNR a revizuit în sens ascendent rata anuală a inflaţiei

BNR a revizuit în sens ascendent rata anuală a inflaţiei

Rata anuală a inflaţiei se va înscrie pe o traiectorie pronunţat ascendentă în lunile următoare, atingând 4,1% în luna decembrie, dar natura preponderent temporară a şocurilor anticipate pentru acest an va implica ulterior efecte de bază favorabile, urmând ca inflaţia să coboare până la 3% finele anului 2022, se arată în Raportul BNR asupra inflaţiei publicat vineri, scrie ZF.

Comparativ cu Raportul asupra inflaţiei din luna martie, revizuirile ratei anuale a inflaţiei IPC sunt consistente pentru finalul anului 2021 (+0,7 puncte procentuale), respectiv +0,2 puncte procentuale pentru decembrie 2022 (la acest orizont, în principal ca urmare a unei contribuţii mai ridicate din partea indicelui CORE2 ajustat).

Rata medie anuală a inflaţiei IPC s-a stabilizat în jurul valorii de 2,6% pe parcursul trimestrului I, în timp ce inflaţia medie anuală calculată pe baza indicelui armonizat (IAPC) s-a redus cu 0,2 puncte procentuale faţă de decembrie 2020, până la 2,1% în luna martie.

Cu toate acestea, România rămâne printre statele membre ale UE cu cel mai ridicat nivel al inflaţiei medii IAPC.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
bnr,
rata,
inflatie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici