BNR: Cine are mai mult de 4,2 mil euro să investească diferenţa în piaţa de capital, în fonduri

Populaţia ar trebui să constituie depozite de sub 100.000 euro, iar cei cu lichidităţi de peste 4,2 milioane de euro să le împartă în cele 42 de bănci din România şi să investească diferenţa în piaţa de capital, la bursă sau în fonduri de investiţii, a declarat economistul şef al BNR, Valentin Lazea

195 afișări
Imaginea articolului BNR: Cine are mai mult de 4,2 mil euro să investească diferenţa în piaţa de capital, în fonduri

BNR: Cine are mai mult de 4,2 mil euro să investească diferenţa în piaţa de capital, în fonduri (Imagine: Shutterstock)

Întrebat dacă vor apărea efecte în piaţa internă după deciziile luate în Cipru şi dacă populaţia ar trebui să se teamă în legătură cu siguranţa plasamentelor din bănci, Lazea a arătat că există suficiente instituţii de credit în România astfel încât populaţia să-şi constituie depozite de sub 100.000 de euro, plafon care este garantat.

"Fiecare are posibilitatea să plaseze câte 100.000 de euro în cele 42 de bănci. Cine are mai mult de 4,2 milioane de euro, să investească (diferenţa - n.r.) în piaţa de capital, pe bursă sau în fonduri de investiţii", a spus Lazea.

Oficialul băncii centrale sfătuieşte populaţia să nu ţină banii "la saltea", pentru că oricât de mică ar părea dobânda oferită de bănci, suma primită protejează împotriva măcar parţial împotriva devalorizării.

Deponenţii cu peste 100.000 de euro în cele mai mari două bănci din Cipru ar putea înregistra pierderi de circa 40% din sumele peste acest nivel, în timp ce măsurile de control al capitalului ar putea rămâne active mai multe săptămâni, a declarat marţi ministrul cipriot de Finanţe, Michalis Sarris.

Depozitele din Cipru sunt garantate, la fel ca şi în România şi restul UE, în limita a 100.000 de euro, însă pentru sumele ce depăşesc acest prag pierderile s-ar putea situa la 40%, în urma condiţiilor impuse de statele zonei euro pentru un pachet de împrumuturi externe.

Acordul dintre Cipru şi statele zonei euro pentru împrumuturi de 10 miliarde de euro prevede pierderi pentru deponenţii cu peste 100.000 de euro de la cele mai mari două bănci ale ţării. Cyprus Popular Bank (Laiki) va fi închisă, iar depozitele de la cea mai mare bancă, Bank of Cyprus, vor înregistra pierderi în cadrul unui proces de restructurare.

Laiki va fi închisă, iar depozitele de sub 100.000 de euro, garantate de stat conform legislaţiei europene, vor fi transferate la Bank of Cyprus. Sumele care depăşesc 100.000 de euro vor fi blocate în conturi şi folosite pentru plata datoriilor băncii şi recapitalizarea Bank of Cyprus, pierderile deponenţilor urmând să fie eventual convertite în acţiuni.

În România, potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, la finele anului trecut populaţia avea constituite la cele 32 de băncile participante la schema de garantare depozite în valoare totală de 115,4 miliarde lei.

Dintre acestea, intrau sub incidenţa schemei de garantare depozite în sumă de 114,9 miliarde lei, din care se calificau pentru despăgubire depuneri cu o valoare totală de circa 98,7 miliarde lei, ceea ce înseamnă că aproape 17 miliarde lei (4 miliarde euro) nu erau garantate.

Dintr-un total de 173,8 miliarde lei depozite constituite la cele 32 de bănci de companii erau în schema de garantare depozite ale IMM-urilor în sumă de 36 miliarde lei, iar sumele calculate la despăgubiri se rdicau la 13,5 miliarde lei.

Datele indică o pierdere ipotetică a deponenţilor în cazul unei prăbuşiri a sistemului bancar de 160 de miliarde lei pentru toate companiile, dintre care 22,5 miliarde lei (5,2 miliarde euro) pentru IMM.

Pentru celelalte opt sucursale de bănci străine depozitele sunt garantate prin schemele de garanatare din statele de origine.

Datele BNR arată pentru finele anului trecut depozite constituite de populaţie în sistemul bancar totalizează 121 de miliarde lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici