BNR: Creditele restante au crescut în primul semestru cu 67%

Creditele restante au crescut în primul semestru cu 67%, la 13,6 miliarde de lei, majorându-şi ponderea în total împrumuturi de la 4,05% la 6,4%, potrivit datelor publicate, luni, de Banca Naţională a României (BNR).

37 afișări
Imaginea articolului BNR: Creditele restante au crescut în primul semestru cu 67%

BNR: Creditele restante au crescut în primul semestru cu 67% (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Ca valoare, creditele restante erau la finele lunii iunie cu 5,4 miliarde de lei mai mari decât nivelul din decembrie 2009 şi cu 992 milioane de lei peste soldul din mai.

Totodată, ponderea restanţelor în total împrumuturi s-a situat la finele anului trecut la 4,05%, în creştere deja de la doar 1,4% în decembrie 2008, şi a urcat treptat în primele şase luni din 2010.

Împrumuturile restante în valută depăşesc ca valoare creditele în lei cu întârzieri la plată de cel puţin o zi, situaţie inversată comparativ cu finele anului trecut în contextul avansul mult mai accelerat al restanţelor la finanţările în valută.

Creditele în lei restante însumau 6,45 miliarde de lei la sfârşitul lunii iunie, în creştere cu 10,9% comparativ cu mai şi cu aproape 45% faţă de decembrie 2009.

În acelaşi timp, împrumuturile în valută restante totalizau 7,18 miliarde de lei, cu 5,3% peste nivelul din mai şi cu 94,6% peste suma de la finele anului trecut.

Totuşi, ponderea creditelor restante în total împrumuturi este mai mare în cazul componentei în lei faţă de cea în valută.

Ponderea restanţelor în total credite în lei a crescut de la 5,6% în decembrie 2009 la 7,45% în mai şi la 8,21% după primul semestru.

Datele BNR arată că că ponderea restanţelor în total împrumuturi în valută, exprimate în lei, a scăzut uşor în luna iunie faţă de mai, de la 5,41% la 5,38%. Soldul creditelor în valută, exprimat în lei, a înregistrat în iunie un avans uşor mai accelerat decât valoarea împrumuturilor restante, în contextul deprecierii semnificative a monedei naţionale faţă de euro.

La sfârşitul anului trecut, ponderea creditelor restante în total împrumuturi în valută se situa la 3,04%.

Curtea Constituţională a declarat, în luna iunie, neconstituţională reducerea pensiilor, ceea ce a adâncit incertitudinile privind situaţia economică a României şi a condus la creşterea cursului de schimba la niveluri maxime istorice în ultimele trei şedinţe ale lunii iunie.

Comparativ cu nivelul cursului de schimb de la finele lunii mai, de 4,1792 lei/euro, paritatea a crescut cu 18,96 bani, deprecierea leului în raport cu euro fiind de 4,53%. Cursul mediu de schimb a crescut în iunie cu 1,56% faţă de mai, la 4,2396 lei/euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici