BNR, dezbatere importantă privind majorarea dobânzii-cheie. UPDATE: S-a decis majorarea dobânzilor

Consiliului de Administraţie al BNR va dezbate miercuri majorarea dobânzii-cheie, majorare care va aduce majorarea dobânzilor băncilor comerciale.

575 afișări
Imaginea articolului BNR, dezbatere importantă privind majorarea dobânzii-cheie. UPDATE: S-a decis majorarea dobânzilor

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de astăzi, 9 februarie 2022, a hotărât următoarele:

• majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an, de la 2,00 la sută pe an, începând cu data de 10 februarie 2022;
• majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 3,50 la sută pe an, de la 3,00 la sută pe an şi creşterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 1,50 la sută, de la 1,00 la sută pe an, începând cu data de 10 februarie 2022;
• păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară;
• menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Majorarea este discutată în contextul creşterii inflaţiei, spre 8% anul trecut. Creşterea dobânzii cheie este politica clasică pe care o adoptă băncile centrale în astfel de situaţii.

BNR a ales o cale domoală, faţă de băncile centrale din Europa Centrală şi de Est care au majorat dobânzile mult mai abrupt.

Discuţia de miercuri va fi dacă dobânda va fi majorată cu 0,25% sau cu 0,5%. În ultimele trei şedinţe ale CA al BNR (5 octombrie 2021, 9 noiembrie 2021 şi 10 ianuarie 2022), dobânda a fost majorată cu 0,25%. La ultima şedinţă, cinci dintre cei nouă membri ai CA al BCR au votat pentru 0,25%, iar 4 dintre ei pentru 0,5%.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici