BNR limitează, pentru prima dată după noiembrie 2008, suma cu care împrumută băncile

Banca Naţională a României a anunţat că va acorda luni băncilor comerciale cel mult 6 miliarde lei, aceasta fiind prima plafonare începând cu luna noiembrie 2008 a sumei cu care banca centrală împrumută instituţiile de credit prin operaţiuni repo.

237 afișări
Imaginea articolului BNR limitează, pentru prima dată după noiembrie 2008, suma cu care împrumută băncile

BNR limitează, pentru prima dată după noiembrie 2008, suma cu care împrumută băncile (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Banii se vor acorda pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală.

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an.

De regulă, banca centrală anunţa doar că are loc o licitaţie repo, iar băncile transmit ordinele de subscriere pentru sumele pe care le vizează şi activele cu care garantează. Sumele sunt împrumutate pe termen de o săptămână.

Potrivit dealerilor, ca urmare a deciziei BNR, dobânzile la care băncile se împrumută între ele ar putea urca.

Băncile comerciale au afişat luni dimineaţă dobânzi de 4,84% - 5,32% pe an pentru plasamentele cu scadenţa la o săptămână. Dobânzile sunt în imediata apropiere a nivelurilor de vineri, de 4,83% - 5,32% pe an şi similare celor de lunea trecută.

Săptămâna trecută opt bănci comerciale au tras de la banca centrală 12,07 miliarde lei ( 2,6 miliarde euro). Cea mai mare sumă împrumutată de bănci de la BNR printr-o licitaţie repo a fost la 25 iunie, când 11 bănci comerciale au tras de la banca centrală 13,857 miliarde lei (3,1 miliarde euro).

Sumele împrumutate şi numărul de bănci au crescut vizibil din luna iunie până pe 9 iulie, după ce BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numărul de emisiuni de tiluri de stat pe care o bancă le poate utiliza drept garanţii în cadrul unei operaţiuni de piaţă monetară.

La licitaţiile din 16 şi 23 iulie sumele împrumutate de bănci au coborât aproape de 8 miliarde lei, iar de săptămâna trecută valorile au urcat din nou.

Începând cu luna octombrie a anului trecut BNR a organizat săptămânal câte o licitaţie repo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici