BNR monitorizează plăţile cu monedă virtuală, BCE consideră că prezintă mai multe riscuri

Plăţile cu monedă virtuală prezintă potenţiale riscuri pentru sistemul financiar pe fondul lipsei reglementării şi a supravegherii, legate şi de spălarea banilor sau lipsa unei securităţi adecvate, potrivit unui raport al Băncii Centrale Europene (BCE), iar BNR va monitoriza evoluţia acestor scheme.

290 afișări
Imaginea articolului BNR monitorizează plăţile cu monedă virtuală, BCE consideră că prezintă mai multe riscuri

BNR monitorizează plăţile cu monedă virtuală, BCE consideră că prezintă mai multe riscuri (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

BCE relevă în raport că printre riscurile pe care le prezintă utilizarea schemelor de monedă virtuală ca modalitate alternativă de plată, precum Bitcoin, se mai numără finanţarea terorismului şi volatilitatea preţului, se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a României.

"Schemele de monedă virtuală, precum Bitcoin, nu reprezintă una din formele de bani definite în documentele economice de specialitate, iar din punct de vedere legal nu se constituie nici în monede virtuale sau valută. Cu toate acestea, în anumite situaţii de plată, schemele de monedă virtuală pot înlocui bancnote şi monede, precum şi bani scriptici şi monede electronice", potrivit raportului BCE.

Instituţia bancară europeană atrage atenţia asupra riscurilor potenţiale care decurg din utilizarea schemelor de monedă virtuală, menţionând că materializarea acestor riscuri depinde, pentru fiecare stat în parte, de cantitatea de monede virtuale emise, de gradul de conexiune cu economia reală (inclusiv prin intermediul instituţiilor monitorizate care folosesc scheme de monedă virtuală), de volumul schimburilor şi de gradul de acceptare în rândul utilizatorilor.

Potrivit BCE, numărul schemelor descentralizate de monedă virtuală a crescut dramatic în ultimii ani, ajungând în prezent la circa 500. Cele mai multe dintre monedele virtuale sunt copii ale Bitcoin, care au suferit modificări minore.

Prin participarea la schemele de monedă virtuală, utilizatorii sunt expuşi nu doar riscurilor asociate cu sistemele de plată tradiţionale, ci şi altor tipuri de risc generate de caracteristicile schemelor de monedă virtuală. În particular, utilizatorii sunt expuşi riscurilor de schimb valutar asociate cu volatilitatea crescută, riscurilor asociate cu statutul de anonimitate al persoanelor care efectuază plăţile şi a celor provenind din lipsa de transparenţă, se arată în raport.

BCE notează că reacţiile băncilor centrale şi altor autorităţi în privinţa schemelor de monedă virtuală variază de la emiterea de atenţionări şi publicarea de clarificări asupra legalităţii folosirii monedelor virtuale până la interzicerea acestor scheme.

Instituţia bancară apreciază ca "bine venite" eventuale clarificări suplimentare în privinţa schemelor de monedă virtuală de la autorităţile naţionale, dar nu consideră că este necesar ca BCE să modifice sau să lărgească actualul cadrul legal din Uniunea Europeană pentru a include schemele de monedă virtuală.

"Gradul de utilizare a plăţilor prin schemele de monedă virtuală rămâne redus, ceea ce implică că nu există încă riscuri materiale pentru atribuţiile băncilor centrale, inclusiv cele legate de promovarea unei funcţionări fără probleme a sistemelor de plăţi", potrivit raportului.

Cu toate acestea, apariţia unui incident major privind schemele de monedă virtuală şi, implicit, pierderea încrederii în aceste scheme ar putea submina încrederea utilizatorilor în sistemele de plată electronice, în banii electronici şi/sau în alte soluţii specifice de plăţi, notează BCE.

"Prin urmare, Eurosystem (autoritatea monetară a zonei euro) va continua să monitorizeze evoluţiile ulterioare, în mod special aspectele legate de plăţile efectuate prin schemele de monedă virtuală", se arată în raport.

Totodată, Autoritatea Bancară Europeană a avertizat consumatorii cu privire la riscurile asociate cumpărării, deţinerii şi tranzacţionării monedelor virtuale şi, ulterior, a emis o opinie referitoare la schemele de monedă virtuală.

În aceste condiţii, BNR precizează că monitorizează evoluţia schemelor de monedă virtuală din perspectiva unor potenţiale riscuri asupra sistemului financiar.

"Moneda virtuală nu este monedă naţională şi nici valută, iar acceptarea acesteia la plată nu este obligatorie din punct de vedere legal. Totodată, moneda virtuală nu reprezintă o formă de monedă electronică, în înţelesul Legii nr. 127/2011 privind activitatea de emitere de monedă electronică", se mai spune în comunicatul BNR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici