BNR nu va lua măsuri similare celor din Ungaria în privinţa creditelor în franci elveţieni

BNR nu intentioneaza sa ia masuri precum cele adoptate de Ungaria în ceea ce priveşte creditele în franci elveţieni, iar înlesnirile la plată trebuie abordate de la caz la caz, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

1216 afișări
Imaginea articolului BNR nu va lua măsuri similare celor din Ungaria în privinţa creditelor în franci elveţieni

BNR nu va lua măsuri similare celor din Ungaria în privinţa creditelor în franci elveţieni (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

"Înainte de a vă răspunde, vă aduc în memorie faptul că acolo (Ungaria - n.r.) s-a făcut o uşoară reeşalonare. Plusul de plată s-a adunat într-un cont la bancă şi de la caz la caz se va plăti în 2-3 ani", a spus Isărescu, întrebat dacă şi în România sunt necesare măsuri similare privind plata ratelor la împrumuturile în franci elveţieni.

El a spus că trebuie avută în vedere o abordare individuală, în funcţie de opţiunea fiecărui client, întrucât sunt persoane care dispun de resurse pentru a suporta un cost temporar mai înalt şi nu vor să amâne datoriile.

"Abordările trebuie să fie individuale şi din cunoştinţele noastre ele deja există. Este vorba de împingerea spre viitor a unei părţi din această povară suplimentară", a afirmat guvernatorul BNR.

În opinia lui, evoluţia francului elveţian creează riscuri atât pentru bănci, cât şi pentru clienţi, dar mult mai rezonabile comparativ cu situaţia din Ungaria.

"Avem 2-3 bănci unde riscurile sunt mai mari şi le-am adresat sugestia puternică să provizioneze aceste riscuri şi dânşii au făcut-o, sunt ascultători", a conchis Isărescu.

Guvernul ungar a introdus anul trecut un moratoriu pe prescrierile de ipoteci pentru a preveni executarea silită a mii de persoane care nu au făcut faţă ratelor la creditele ipotecare. Între timp, autorităţile au ridicat moratoriul după un acord încheiat în luna mai cu băncile care oferă o rată fixă de schimb de 180 forinţi/franc, cu 28% sub nivelurile de pe piaţă, diferenţa fiind acumulată în noi credite în monedă locală, garantate de stat.

Cursul de schimb forint/franc a crescut de la 160-170 unităţi în perioada 2006-2008 la peste 180 unităţi la sfârşitul anului 2009, 222 unităţi la finele anului trecut, respectiv la 236,17 unităţi la sfârşitul lunii iulie, potrivit datelor băncii centrale ungare. Luni, un franc elveţian valoreză 252,14 forinţi.

Francul elveţian a atins vineri un nou maxim record faţă de euro, din cauza temerilor privind frânarea creşterii economice a SUA şi criza datoriilor de stat din Europa, care au determiant investitorii să renunţe la active riscante şi să caute refugiu în investiţii sigure.

Şi în raport cu leul francul elveţian s-a apreciat puternic. BNR a anunţat luni un curs de referinţă de 3,9173 lei/franc, un nou maxim istoric.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici