BNR: Piaţa interbancară este departe de eficienţa pe care trebuie să o aibă

Adâncimea pieţei secundare a titlurilor de stat şi nivelul de tranzacţionare pe piaţa interbancară arată că piaţa este departe de eficienţa pe care trebuie să o aibă în timp, a declarat, marţi, viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

23 afișări
Imaginea articolului BNR: Piaţa interbancară este departe de eficienţa pe care trebuie să o aibă

BNR: Piaţa interbancară este departe de eficienţa pe care trebuie să o aibă (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

El a arătat că, după izbucnirea crizei în SUA, atenţia cercetărilor economice a fost din îndreptată către problema lichidităţii.

Totodată, Popa a atras atenţia că lichiditatea este foarte volatilă.

După apariţia primelor efecte ale crizei asupra economiei României, în toamna anului 2008, băncile s-au confruntat cu lipsă acută de lichiditate, ceea ce a dus la majorarea dobânzilor de pe piaţa interbancară.

Totuşi, prin intervenţii ale BNR s-a controlat nivelul lichidităţii, iar în prezent băncile se confruntă cu un exces de lichiditate.

Potrivit datelor BNR, instituţiile de credit au plasat în aprilie depozite overnight la banca centrală în valoare cumulată de 80,06 miliarde lei, un nou nivel maxim al ultimilor trei ani, ceea ce înseamnă că plasamentele din primele patru luni au fost de 3,5 ori peste suma constituită în întreg anul 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici