BNR reduce rezervele minime în valută pentru susţinerea finanţării bugetului

CA al BNR a decis să reducă nivelul ratei rezervelor minime obligatorii constituite de bănci la pasivele în valută cu scadenţă sub doi ani de la 30% la 25%, pentru susţinerea finanţării sectorului guvernamental de pe piaţa internă, în condiţiile amânării tranşelor din împrumutul extern.

34 afișări
Imaginea articolului BNR reduce rezervele minime în valută pentru susţinerea finanţării bugetului

BNR reduce rezervele minime în valută pentru susţinerea finanţării bugetului (Imagine: Cristi Movilă/Mediafax Foto)

"În contextul amânării intrărilor programate de fonduri externe, acoperirea din resurse ale pieţei interne a necesarului de finanţare a sectorului guvernamental în ultima parte a anului curent concomitent cu păstrarea echilibrelor macroeconomice impune adecvarea condiţiilor de finanţare din sistemul bancar autohton. Prin urmare, CA al BNR a hotărât reducerea nivelului ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută, cu scadenţe reziduale de sub doi ani, ale instituţiilor de credit, de la 30% la 25% începând cu perioada de aplicare 24 noiembrie-23 decembrie 2009", se arată într-un comunicat al Consiliul de Administraţie (CA) al Băncii Naţionale a României (BNR) transmis agenţiei MEDIAFAX.

CA s-a întrunit într-o şedinţă specială pentru a analiza implicaţiile bugetare, monetare şi financiare ale decalării calendarului împrumuturilor externe prevăzut pentru trimestrul al patrulea în cadrul aranjamentului multilateral încheiat de România cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi alte instituţii financiare internaţionale.

"Decizia CA al BNR se înscrie totodată în procesul de aliniere graduală a nivelului ratelor rezervelor minime obligatorii din România la standardele Băncii Centrale Europene", se mai spune în comunicat.

Rata rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei a rămas la 15%.

Potrivit calendarului anunţat anterior, următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc la 5 ianuarie 2010.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Experţii FMI, UE şi Băncii Mondiale au fost la Bucureşti, în perioada 28 octombrie - 9 noiembrie, într-o misiune de evaluare în vederea aprobării următorelor tranşe din aranjamentul de împrumut extern, care s-a încheiat însă fără un rezultat concret. Instituţiile financiare internaţionale au anunţat că se vor întoarce în România după rezolvarea crizei politice şi instalarea unui Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici