BNR ţine cursul stabil. Moneda europeană rămâne în preajma maximului istoric

Cursul de schimb al monedei naţionale a rămas, vineri, în preajma maximului istoric în raport cu moneda euro, fiind cotat de către Banca Naţională la 4,8444 lei, după ce pe interbancar a trecut din nou de maximul istoric, atins marţi, 17 martie, de 4,8448 lei/euro.

1585 afișări
Imaginea articolului BNR ţine cursul stabil. Moneda europeană rămâne în preajma maximului istoric

Foto: Profimedia

Cursul a fost ajutat de către BNR în ultimele zile pe fondul instabilităţilor din pieţele financiare şi implicit a cererii de valută.

Leul a continuat să piardă teren în raport cu francul elveţian, pentru a treia zi consecutiv, cursul urcând vineri la 4,5964 lei de la 4,5934 lei, joi. Marţi, francul elveţian a fost cotat la 4,5885 lei, potrivit datelor BNR.

În raport cu dolarul american, moneda locală s-a depreciat din nou, de la 4,4864 lei/dolar, cât a indicat joi BNR, la 4,5140 lei/dolar, vineri. Dolarul s-a apreciat puternic în raport cu majoritatea monedelor din lume în ultima perioadă, moneda americană fiind considerată o investiţie sigură.

Cotaţia aurului a crescut vineri faţă de nivelul înregistrat joi. Astfel, dacă joi gramul de aur valora 212,5964 lei, vineri, preţul a crescut la 219,0927 lei.

Totodată, ROBOR la 3 luni, indicele în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, a stagnat vineri pentru prima dată în ultima săptămână, la 3,24%. Joi, 12 martie, ROBOR la 3 luni era cotat la 2,86%. ROBOR la 6 luni a continuat să crească, la 3,31%, vineri, de la 3,30%, joi. Creşterea ROBOR în ultima săptămână a fost una accelerată, în salturi, venită pe fondul turbulenţelor din pieţele financiare.

ROBOR este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, precum şi dobânzile la creditele ipotecare. Creditele în lei cu dobândă variabilă, acordate înainte de luna mai 2019, sunt dependente de variaţia indicelui ROBOR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici