BNR va mai reduce dobânda de politică monetară, dar nesemnificativ

Banca Naţională a României va mai reduce, în perioada următoare, dobânda de politică monetară, dar nesemnificativ, a declarat, miercuri, consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.

16 afișări
Imaginea articolului BNR va mai reduce dobânda de politică monetară, dar nesemnificativ

BNR va mai reduce dobânda de politică monetară, dar nesemnificativ

"Banca Naţională va mai reduce dobânda cheie în perioada următoare, dar nu semnificativ. Cine se aşteaptă la scăderi mari va fi dezamăgit", a spus Croitoru, în cadrul unei mese rotunde organizate de firma AT Kearney.

El a menţionat că există o cerere foarte mare din partea mediului privat pentru reducerea mai drastică a ratei de politică monetară, ca urmare a contracţiei PIB de anul trecut, de 7%, şi a evoluţiei inflaţiei (core inflation s-a situat la 6,3% în decembrie şi la 1,903% în ianuarie).

"Acesta este un suport bun pentru ca oamenii să ceară reducerea dobânzii", a adăugat Croitoru.

El a menţionat că opiniile sale prezentate în cadrul mesei rotunde sunt în nume propriu şi nu reprezintă părerea BNR.

"Politica BNR va fi prudentă pentru că - şi asta este opinia mea personală, şi nu punctul de vedere al BNR - în 2010 vom vedea o reluare a intrărilor de capital în România, ceea va exercita presiune pe curs. De pe altă parte, Banca Naţională are în continuare ca principală sarcină ancorarea inflaţiei şi de aici şi dilema legată de reducerea dobânzii. Şi această dilemă va fi rezolvată în Consiliul de Administraţie al BNR, în funcţie de date", a menţionat Croitoru.

El a adăugat că deciziile BNR legate de dobândă vor fi "spre dezamăgirea celor care presează banca centrală să reducă rata cu paşi mai mari", scăderea urmând să se facă cu paşi mici.

Croitoru a explicat reluarea intrărilor de capital în 2010, în România, prin creşterea exporturilor, revenirea încrederii în piaţă, dar şi prin prisma estimărilor privind investiţiile străine directe făcute de instituţii din străinătate.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis, în şedinţa din 3 februarie, reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte, la 7%, după ce la începutul lunii ianuarie rata fusese diminuată cu alte 0,5 puncte, de la 8% la 7,5%.

Banca centrală a redus în 2009 dobânda de politică monetară cu 2,25 puncte procentuale, de la 10,25% la 8% pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici