Boc: Evoluţia economiei în primele două luni ne face să privim optimist la ieşirea din recesiune

Evoluţia principalilor indicatori economici în primele două luni ale acestui an confirmă că România va înregistra creştere economică în primul trimestru, dacă economia va continua şi în luna martie trendul pozitiv, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc.

52 afișări
Imaginea articolului Boc: Evoluţia economiei în primele două luni ne face să privim optimist la ieşirea din recesiune

Boc: Evoluţia economiei în primele două luni ne face să privim optimist la ieşirea din recesiune (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

El a amintit că veniturile bugetare au crescut în primele două luni cu 9,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar investiţiile străine directe au atins un plafon de 267 milioane euro, faţă de 140 milioane euro în lunile ianuarie şi februarie 2010.

"Putem privi cu optimism la ieşirea tehnică din recesiune la sfârşitul primului trimestru, ca un prim pas spre creşterea economică", a spus Boc.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a declarat, săptămâna trecută, că România nu a ieşit încă din recesiune, iar tendinţa pozitivă din ultimul trimestru al anului trecut trebuie să fie confirmată de datele ulteriore, nefiind sigur dacă revenirea economică a început.

Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008, odată cu scăderea PIB faţă de precedentele trei luni cu 0,1%. De atunci, PIB a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creşterea de 0,9% în trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% în trimestrul doi al anului trecut şi creşterea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut.

La mijlocul lunii februarie, premierul Emil Boc a declarat că sunt semne că România va ieşi oficial din recesiune la sfârşitul lunii martie. Totodată, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat pentru MEDIAFAX că România va ieşi din recesiune la finele lunii martie şi că avansul economic va urma o traiectorie ascendentă de la un trimestru la altul, iar populaţia va simţi că situaţia s-a îmbunătăţit până la jumătatea acestui an.

Pentru a ieşi tehnic din recesiune, economia unei ţări trebuie să înregistreze creşteri în două trimestre consecutive. În ultimul trimestru al anului trecut, economia a crescut cu 0,1% faţă de cel anterior.

Institutul Naţional de Statistică va prezenta pe 13 mai evoluţia Produsului Intern Brut în primul trimestru din acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici