Boc i-a spus lui Merkel că statul îşi va achita datoriile la firme germane şi va menţine cota de 16%

Premierul Emil Boc i-a spus cancelarului german Angela Merkel că statul român îşi va achita datoriile inclusiv faţă de firmele germane şi că investitorii vor fi sprijiniţi în continuare prin menţinerea cotei unice de impozitare la 16%, neimpozitarea profitului reinvestit şi parteneriat public-privat

27 afișări
Imaginea articolului Boc i-a spus lui Merkel că statul îşi va achita datoriile la firme germane şi va menţine cota de 16%

Boc i-a spus lui Merkel că statul îşi va achita datoriile la firme germane şi va menţine cota de 16% (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"În ceea ce priveşte cadrul care vizează dezvoltarea mediului de afaceri, România va continua să promoveze trei măsuri importante care vizează susţinerea atragerii investitorilor germani în ţara noastră: menţinerea cotei unice de impozitare la 16%, neimpozitarea profitului reinvestit, adoptarea legii parteneriatului public-privat ce va permite dezvoltarea unor importante proiecte comune româno-germane pentru modernizarea infrastructurii din România", a spus Boc, la sfârşitul întâlnirii cu Angela Merkel.

El a arătat totodată că a discutat cu oficialul german despre posibilitatea extinderii cooperării bilaterale în domenii precum transporturile, turismul, agricultura, energia regenerabilă.

"Am discutat şi despre faptul că statul român face toate eforturile ca să îşi onoreze obligaţiile financiare pe care le are faţă de firme, inclusiv faţă de firmele germane, astfel încât datoriile pe care statul le are faţă de aceste firme să nu constituie un element de blocaj în economie", a adăugat Boc.

Întrebată la rândul său de jurnalişti dacă a discutat cu premierul Boc despre datoriile în valoare de 143 milioane euro faţă de firmele germane şi dacă a primit un răspuns pozitiv, Angela Merkel a răspuns afirmativ.

"Am discutat şi am subliniat că astfel de situaţii se răspândesc şi nu sunt productive pentru climatul investiţional. Considerând aceste restricţii privind bugetul public, totuşi prim-ministrul a afirmat că, pas cu pas, aceste cazuri vor fi tratate în sensul unui climat investiţional îmbunătăţit. Important este să nu rămână nişte cazuri vechi şi să avem o situaţie cu dificultăţi altfel de cât este cazul", a spus cancelarul german.

Cancelarul german Angela Merkel a început, marţi, a doua vizită în România de când este şef al guvernului de la Berlin, prima prezenţă fiind prilejuită de summitul NATO din aprilie 2008.

Merkel se va mai întâlni cu preşedintele Traian Băsescu şi va primi titlul Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Anterior lui Merkel, cancelarul Gerhard Schroeder a efectuat două vizite oficiale în România, în septembrie 1999 şi august 2004.

Vizita lui Merkel la Bucureşti are loc în contextul în care România şi Germania marchează, în acest an, 130 de ani de relaţii diplomatice. Relaţiile diplomatice bilaterale au fost stabilite la 20 februarie 1880, după recunoaşterea formală, la Congresul de la Berlin, a independenţei de stat a României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici