Boc îi cere lui Vlădescu să înceapă discuţiile cu miniştrii pentru modificările la "Prima Casă"

Premierul Emil Boc i-a cerut ministrului Finanţelor, Sebastian Vlădescu, în şedinţa de guvern, să înceapă discuţiile cu miniştrii implicaţi pentru modificarea programului "Prima Casă", astfel încât noul sistem de garantare a creditelor contractate pentru o locuinţă să fie aplicat din februarie.

17 afișări
Imaginea articolului Boc îi cere lui Vlădescu să înceapă discuţiile cu miniştrii pentru modificările la "Prima Casă"

Boc îi cere lui Vlădescu să înceapă discuţiile cu miniştrii pentru modificările la "Prima Casă" (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

"Domnule ministru, v-aş ruga să aveţi în vedere că avem termen 15 februarie pentru programul «Prima Casă», asta înseamnă că deja de astăzi începem să lucrăm la formula programului consultându-ne cu miniştrii de resort care au competenţe în materie", i-a spus Boc lui Vlădescu.

Guvernul a decis, săptămâna trecută, ca persoanele care încheie până la 15 februarie 2010 antecontracte de vânzare-cumpărare de locuinţe prin programul "Prima Casă" să beneficieze în continuare de garanţia statului la contractarea creditului, după sistemul actual, ulterior programul urmând să fie modificat, pentru stimularea achiziţiei de locuinţe noi.

Programul "Prima Casă" prin care statul garantează creditele imobiliare contractate de persoanele fizice, în limita unui plafon de garantare de un miliard euro, a fost introdus de Guvern în acest an.

Prin acest program, persoanele pot contracta credite cu un avans de 3.000 de euro pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro, cu o rată a dobânzii EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.

În cele aproximativ 6 luni de la lansare au fost aprobate aproximativ 11.500 solicitări de garantare în valoare totală de circa 485 milioane euro, dintre care 380 promisiuni de garantare în valoare totală de 16,5 milioane euro pentru locuinţe aflate în diverse faze de construcţie.

Pe parcursul programului, Executivul a retras garanţii de 220-280 milioane euro de la şapte bănci care nu au acordat niciun credit sau au aprobat foarte puţine dosare pentru cumpărarea de locuinţe prin programul "Prima Casă" şi a redistribuit garanţiile către alte bănci care au aprobat un număr mai mare de cereri.

Surse ministeriale au declarat, în luna decembrie, agenţiei MEDIAFAX, că Guvernul va reloca pentru finanţarea în 2010 a programului "Prima Casă" garanţii de 550 milioane euro, reprezentând mai mult de jumătate din plafonul stabilit pentru acest an, iar bugetul total ar urma să fie completat ulterior, posibil tot până la plafonul din 2009, de un miliard euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici