Boc: Prognoza de creştere economică pentru 2012 va fi stabilită la finele lunii octombrie

Prognoza de creştere economică pe care va fi construit proiectul de buget pentru anul viitor va fi stabilită de Guvern în luna octombrie, prin consultare cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, a declarat, marţi, premierul Emil Boc.

176 afișări
Imaginea articolului Boc: Prognoza de creştere economică pentru 2012 va fi stabilită la finele lunii octombrie

Boc: Prognoza de creştere economică pentru 2012 va fi stabilită la finele lunii octombrie (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

"Vom avea, la sfârşitul lunii octombrie, împreună cu Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, evaluarea prognozei de creştere economică pentru anul 2012, în raport cu care vom veni în Parlament cu proiectul de buget", a spus Boc, într-un discurs susţinut în Parlament.

El a arătat că pentru acest an este menţinută ţinta unei creşteri economice de 1,5%.

Până la acest moment, oficialii au avansat pentru anul viitor o creştere economică de 3,5-4 %.

În ultimele zile însă, premierul Emil Boc a declarat de mai multe ori că datele privind evoluţia economiei în foarte multe ţări din Uniunea Europeană şi alte zone sunt destul de proaste şi relevă continuarea crizei economice şi diminuarea nivelului de creştere economică, ceea ce indirect poate afecta şi creşterea economică a României.

El a arătat totodată că majorarea salariilor pentru bugetari anul viitor va depinde strict de resursele bugetare şi nu vor fi lansate promisiuni în acest sens dacă nu există perspectiva unei creşteri economice de 3,5%.

Luni, preşedintele Traian Băsescu le-a solicitat miniştrilor, la Cotroceni, să pregătească pentru anul viitor un buget "care să n-aibă nicio legătură cu alegerile", respectiv care "să ia în consideraţie o creştere de 2 - 2,5%, dar bazată pe investiţii".

Şeful statului a spus că dacă Guvernul va continua să fie prudent şi să acţioneze responsabil, membrii săi vor obţine un rezultat mai bun la alegeri.

Preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), Ion Ghizdeanu, a declarat, marţi, că performanţa foarte bună a agriculturii, care ar putea duce creşterea economică din acest an la 1,7%, limitează avansul PIB din 2012, prin efectul de bază, iar riscurile de pe pieţele partenere fac posibilă o reducere a prognozei de creştere pentru 2012 înspre 3%.

Şi acesta a arătat că o nouă prognoză pentru anul viitor, care să cuprindă şi noile date aferente anului 2011, va fi gata abia la finele lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie.

În prognoza de primăvară, CNP a indicat o creştere economică de 1,5% în 2011 şi 4% în 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici