Boc: Scăderea PIB este mai mare din cauza deciziei CC, care a impus creşterea TVA, şi a inundaţiilor

Scăderea economică din România va fi mai mare în acest an faţă de nivelul anticipat, din cauza deciziei CC, care a impus creşterea TVA, a inundaţiilor şi a contextului economic internaţional, redresarea economică fiind anticipată pentru anul viitor, a declarat, duminică, premierul Emil Boc.

26 afișări
Imaginea articolului Boc: Scăderea PIB este mai mare din cauza deciziei CC, care a impus creşterea TVA, şi a inundaţiilor

Boc: Scăderea PIB este mai mare din cauza deciziei CC, care a impus creşterea TVA, şi a inundaţiilor (Imagine: Alex Chitu/Mediafax Foto)

Întrebat de jurnalişti de ce crede că scăderea economică va fi mai mare decât cea preconizată iniţial, premierul a indicat mai multe motive, referindu-se şi la decizia Curţii Constituţionale de a respinge reducerea pensiilor, în urma căreia Guvernul a trecut la majorarea TVA.

"Este posibil să fie mai mare decât cea previzionată pentru cel puţin două cauze. În primul rând, faptul că am fost obligaţi, datorită deciziei Curţii Constituţionale, să umblăm la TVA. În al doilea rând, datorită inundaţiilor. Şi, în al treilea rând, şi al contextului economic şi mondial în care încă ne aflăm în momentul de faţă (...) Ce se conturează în momentul de faţă, atât din partea FMI şi a CE, cât şi din partea autorităţilor române, este că vom avea în 2011 o creştere economică. Cât? Vom vedea în urma anlizelor pe care le facem împreună cu partenerii europeni şi cu FMI, a spus Boc.

El a reiterat totodată că reprezentanţii instituţiilor financiare nu au formulat solicitări de majorare a TVA sau a cotei unice de impozitare, în discuţiile din aceste zile cu autorităţile române.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat, vineri, că discuţiile cu FMI nu vizează majorări de taxe şi impozite, nici în acest an, nici în 2011, dar că noile estimări indică o scădere economică de 1,7 - 1,9% în acest an.

Vlădescu a reiterat că ţinta privind deficitul bugetar din 2010 va rămâne nemodificată, la 6,8% din PIB.

Estimările oficiale, atât pentru evoluţia economiei din acest an, cât şi pentru anul viitor urmează să fie prezentate public de către Fondul Monetar Internaţional la finalul misiunii de evaluare a acordului încheiat cu autorităţile române în primăvara anului trecut.

La începutul acestei săptămâni, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că este mai optimist decât unii analişti în pivinţa evoluţiei economiei în 2011 şi că este posibilă o revenire pe creştere a PIB.

Noile proiecţii privind economia sunt mai optimiste decât cele avansate de alte surse. BERD şi Erste Bank estimează o contracţie a PIB de 3%, iar Capital Economics un recul de 2,5%.

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că România va înregistra o creştere economică "bună" anul viitor, după doi ani de recesiune, avansul PIB urmând să fie susţinut de exporturi şi consum.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici