Bogaţii Greciei îşi îneacă amarul în şampanie şi trufe

Într-una din suburbiile bogate ale Atenei, pe terasele hotelului Samiramis, zmeura plutea în şampanie, iar fumul trabucurilor inunda atmosfera la o petrecere unde înalta societate a oraşului se prefăcea că ţara nu se află pe marginea colapsului economic, scrie Financial Times.

1626 afișări
Imaginea articolului Bogaţii Greciei îşi îneacă amarul în şampanie şi trufe

Bogaţii Greciei îşi îneacă amarul în şampanie şi trufe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Însă cu doar câteva ore înainte, 1,6 miliarde de euro dispăruseră din băncile greceşti, autorităţile de la Atena fiind forţate să apeleze la Banca Central Europeană pentru o nouă finanţare de urgenţă, în pofida blocajului din negocierile guvernului populist cu creditorii internaţionali.

La petrecerea de la piscină, oameni de afaceri, politicieni, academicieni şi mulţi alţi reprezentanţi ai înaltei societăţi vorbesc în şoaptă despre momentul în care băncile ar putea opri sau limita retragerile de numerar. Revolta şi disperarea îi împing pe aceştia să arunce reproşuri la adresa guvernului pe care îl consideră vinovat pentru criza în care se afundă ţara, dar şi să spere cu optimism la o salvare venită de la liderii zonei euro.

De la războiul civil şi până acum, societatea greacă s-a confruntat cu diviziuni profunde între stânga şi dreapta, iar în acest moment, criza financiară nu face decât să redeschidă răni vechi care s-au vindecat de-a lungul unor generaţii. Pentru cei bogaţi, viaţa fără euro este aproape inimaginabilă.

Citeşte mai multe despre efectele crizei din Grecia pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici