Bogdan Olteanu, vice-guvernatorul BNR: Avem nevoie de transparenţă şi integritate, dar şi de educaţie financiară

Bogdan Olteanu, vice-guvernatorul BNR, a declarat în cadrul conferinţei Protecţia consumatorilor, transparentizare şi integritate în servicii financiare, organizată de Ziarul Financiar, că, în opinia sa este nevoie de o reconsolidare a valorilor etice în banking şi de integritate în afaceri.

246 afișări
Imaginea articolului Bogdan Olteanu, vice-guvernatorul BNR: Avem nevoie de transparenţă şi integritate, dar şi de educaţie financiară

Bogdan Olteanu, vice-guvernatorul BNR: Avem nevoie de transparenţă şi integritate, dar şi de educaţie financiară (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

"Este nevoie de o reconsolidare a valorilor etice în banking. Trebuie să facem presiune pentru acest lucru şi să înţelegem că fără integritate în afaceri sistemul democratic se năruie. Capitalismul este bazat pe integritate. Alternativa la integritate este mai multă poliţie, mai puţină piaţă liberă şi mai puţină democraţie", a spus Bogdan Olteanu, vice-guvernatorul BNR în cadrul conferinţei Protecţia consumatorilor, transparentizare şi integritate în servicii financiare, organizată de Ziarul Financiar.

„Transparentizarea şi integritatea mă interesează. Aceasta trebuie să fie 100%. Bancherii nu au acte complicate pentru că vor să păcălească clienţii, ci pentru că relaţia dintre bănci şi clienţi este una complicată. Suntem pe o piaţa globală unde dobânzile, cursurile şi randamentele instrumentelor financiare la care se raportează relaţiile cu clienţii fluctuează”, a mai spus vice-guvernatorul BNR.

Olteanu consideră că sistemul actual are „pârghii legislative şi juridice care pot proteja consumatorii” şi că băncile care au demonstrat mai puţină „empatie” faţă de clienţi vor fi perdanţii „acestei evoluţii comportamentale”.

„Nu trebuie să fim naivi să credem că vom avea contracte de o jumătate de pagină. Nu e realist să mergem spre o mai mare simplitate. Industria financiară este complexă. Este nevoie de o educaţie financiară mai bună”, a afirmat reprezentantul BNR.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici