Bonus de 8 mil. euro pe lună pentru cei cu credite în valută

Românii plătesc lunar rate de 233 de milioane de euro la creditele în valută, care la cursul actual de 4,14 lei/euro înseamnă cu 33 de milioane de lei (8 mil. euro) mai puţin decât în decembrie, când cursul era 4,28 lei/euro.

34 afișări
Imaginea articolului Bonus de 8 mil. euro pe lună pentru cei cu credite în valută

Bonus de 8 mil. euro pe lună pentru cei cu credite în valută (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Aprecierea leului faţă de euro cu peste 3% de la începutul anului, până la un curs de 4,14 lei/euro, indusă de Banca Naţională condusă de guvernatorul Mugur Isărescu pentru a tempera scumpirea produselor importate, le dă o gură de oxigen şi celor care au de plătit rate la credite în valută, efortul total fiind acum mai mic cu circa opt milioane de euro într-o singură lună, potrivit calculelor ZF.

"În total clienţii persoane fizice au în derulare 7,5 milioane de credite, din care 933.000 sunt în valută", spune Şerban Epure, directorul general al Biroului de Credit. În general, alternativa creditelor în valută a fost preferată pentru accesarea de credite de mare valoare, pentru investiţii imo­biliare, astfel că şi rata lunară este importantă. Luând în considerare că rata lunară la un credit de 40.000 de euro (valoarea medie a creditelor ipotecare vândute în programul "Prima casă") este de circa 250 de euro, reiese că pentru cele aproape un milion de credite în valută aflate în derulare românii plătesc circa 233 mil. euro lunar. În decembrie, aceasta ar fi însemnat un efort în lei peste 997 mil. lei. La cursul actual, suma echivalentă este de numai 964 mil. lei, adică mai puţin cu 33 mil. lei (aproape 8 mil. euro). Aceştia sunt bani care rămân în plus pentru celelalte cheltuieli curente, o veste bună şi pentru comercianţi.

Dincolo de câştigul celor care s-au împrumutat în valută, analiştii consideră că pariul BNR de a tempera inflaţia prin curs are şanse să funcţioneze, dar acum totul depinde de cât de repede se vor replia comercianţii cu preţurile. Impactul scăderii cursului se vede aproape instantaneu la bunurile şi serviciile ale căror preţuri sunt exprimate în euro - la telefonie, dar şi la auto. "Conform estimărilor noastre, o apreciere a leului cu 10% la început de an ar determina scăderea inflaţiei la final de an cu 1-1,5 puncte procentuale, exceptând impactul direct care se manifestă în cazul produselor ale căror preţuri sunt exprimate în euro. Mare parte a efectului indirect al aprecierii leului faţă de euro se manifestă foarte rapid asupra preţurilor de consum, între două şi patru luni", estimează Nicolaie-Alexandru Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

Citeşte mai multe despre bonusul pentru creditele în valută pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici