Bugetul de stat este obligat să finanţeze proiectele ce ar fi trebuit derulate cu bani "gratis" ai Uniunii Europene

Bugetul de stat este obligat să finanţeze proiectele ce ar fi trebuit derulate cu bani "gratis" ai Uniunii Europene. Ministerul Finanţelor va solicita Guvernului să aloce în tri­mestrul al doilea pentru împru­muturi către autorităţile de management al fondurilor UE 2,4 mld. lei (550 de milioane de euro), după ce în trimestrul I valoarea împrumuturilor din Trezorerie pentru proiectele europene s-a ridicat la 1,4 mld. lei (320 mil. euro), a anunţat ministrul finanţelor Bogdan Drăgoi.

Bugetul de stat este obligat să finanţeze proiectele ce ar fi trebuit derulate cu bani "gratis" ai Uniunii Europene (Imagine: Shutterstock)

Situaţia nu ar fi dezolantă dacă într-un ori­zont rezonabil banii ar fi recuperaţi din de­con­tările făcute de Comisia Europeană pe pro­iec­tele euro­pene.

Dar datele arată că ritmul ram­bur­sărilor este extrem de scăzut - doar 194 mil. euro în primele trei luni ale anului, faţă de un pro­gram bugetat de 875 mil. euro. Guvernul s-a angajat ca în 2012 să absoarbă de la UE pe programe structurale în total 3,5 mld. euro.

Plăţile către beneficiarii locali ai fondurilor euro­pene, care urmează să fie decontate la Bruxelles, au fost de 2,5 mld. lei (circa 570 mil. euro) potrivit datelor de la Ministerul Afacerilor Europene, adică de două ori mai mulţi bani decât a "recuperat" România de la Bruxelles. O parte din aceşti bani reprezintă prefinanţări de la UE, dar majoritatea sunt bani de la bugetul de stat. 

La sfârşitul lunii martie, stocul sumelor acor­date către beneficiarii de fonduri UE ajunsese la 16 mld. lei (3,7 mld. euro), dar valoarea rambur­sărilor de la UE a fost în sumă totală de 1,26 mld. euro.

Iarăşi, bugetul de stat, alimentat din taxe şi impozite, a suplinit, într-o manieră generoasă, lipsa capacităţii de atragere a fondurilor.

Angajamentul Guvernului era şi este să atragă anul acesta 3,5 mld. euro din fondurile structurale şi de coeziune (6 mld. euro cu tot cu fondurile pentru agricultură).

Acest lucru ar fi însemnat o medie lunară de 291 mil. euro şi o medie a unui trimestru de 875 mil. euro. Dar în T1 sumele atrase au însemnat 194 mil. euro, adică 22% din media sumelor ce trebuia atrase într-un trimestru astfel încât administraţia să spună la sfârşitul anului: am atins ţinta propusă de 3,5 mld. euro pe fonduri structurale şi de coeziune.

Citeşte mai multe despre fondurile UE care stau în seifurile de la Bruxelles pe www.zf.ro

comenteaza si tu Momentan sunt 3 comentarii
Taguri:
Fonduri UE ,
proiecte europene ,
finanţare ,
Bruxelles
COMENTARII
  • sylla 14 apr 2012

    carneturi..VIN_ALKOHOL....ca sa faceti SULA-MARE sau veverita rosie ca fokul,sa-ti poarte noroku...CAM ASTA E FUTUROLOGIA SI FUTURISMUL PASTILOR.....DESI e ok sa stii,cunosti,biblia,talmudu,khabalah,alchimia,masoneria,PA

  • sylla 14 apr 2012

    OKKKK...mergeti toti cu mic cu mare,si va inchinati la moaste,cruci,icoane...nu uitati zeciuiala pt CATEDRALA MANTUIRII GLOATELOR...DAR,fara SOARE,APA,PAIE SI BATAIE,VREME BUNA DE LA ZAMOLXEX,nu o sa aveti oua rosii,miel pascal,iezi,vitei,verdeturi si fructe-legume,branzeturi si carneturi..VIN_ALKOHOL....ca…

  • IRQ 13 apr 2012

    Solutie: impuscam cativa bugetari birocrati puturosi care produc pagube de miliarde prin inactivitate

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.

ULTIMA ORĂ
S-a căsătorit la 22 de ani cu un bărbat de 78. Cine este cea mai bogată româncă şi ce avere are ea