Bugetul Ministerului de Interne a fost aprobat de Comisiile reunite din Parlament. MAI primeşte cu 20,73% mai mult decât alocarea din 2017

Bugetul pe 2018 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a fost adoptat, joi, de Comisiile reunite pentru buget-finanţe din Parlament.

83 afișări
Imaginea articolului Bugetul Ministerului de Interne a fost aprobat de Comisiile reunite din Parlament. MAI primeşte cu 20,73% mai mult decât alocarea din 2017

Bugetul Ministerului de Interne, aprobat de Comisiile reunite din Parlament

MAI va avea, în 2018, un buget („credite bugetare”) de 15,31 miliarde de lei, cu 20,73% mai mult decât alocarea din 2017. Ca ordonator principal, MAI va mai putea atrage sume suplimentare („credite de angajament”) faţă de acest buget, în valoare totală de până la 15,4 miliarde de lei.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, la şedinţa de audiere pentru adoptarea bugetului, că în prezent sunt în procedură de concurs 1.800 de angajări de personal, de aceea cresc şi cheltuielile de personal ale ministerului.

Sursele de finanţare şi ponderea fiecărei surse în totalul finanţării MAI sunt structurate astfel: bugetul de stat 97,02%, fondurile externe nerambursabile 0,75% şi venituri proprii 2,23%.

MAI, prin structurile sale de specialitate, are calitatea de Autoritate Responsabilă pentru Fondul de Securitate Internă (FSI) şi Fondul pentru Azil, Migraţie şi Integrare (FAMI), gestionând în acest sens o sumă alocată de aproximativ 174,03 milioane de euro (din care FSI 120,2 milioane de euro şi FAMI 53,7 milioane de euro).

Totodată, instituţia este Operator de Program pentru Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, Programul Justiţie şi Afaceri Interne, sens în care va gestiona o sumă de 28,2 milioane de euro, din care 24 de milione de euro reprezintă contribuţia nerambursabilă acordată de Norvegia. De asemenea, a fost elaborată de către Operatorul de Program, negociată cu Oficiul Mecanismului Financiar şi aprobată de către finanţator, Nota Conceptuală care va sta la baza Acordului de Program.

Potrivit proiectului de buget, începând cu anul 2018 sunt preconizate a fi implementate de către structurile MAI proiecte în valoare de aproximativ 170 de milioane de euro, finanţate din Programele Operaţionale Regional (aproximativ 25 de milioane de euro), Infrastructura Mare (aproximativ 60 de milioane de euro), Competitivitate (aproximativ 47 de milioane de euro), Capacitate Administrativă (3,2 milioane de euro), Pescuit şi Afaceri Maritime (3,3 milioane de euro), Competitivitate România-Moldova şi România-Ucraina (3,7 milioane de euro) şi Capital Uman (aproximativ 3 milioane de euro).

„Se estimează ca în prima jumătate a anului 2018 să fie asigurate premisele demarării efective a proiectelor, prin structurile de specialitate ale instituţiei, proiecte care au un caracter multianual şi un impact financiar pe termen mediu, respectiv 2018-2021”, se arată în proiectul de buget pe 2018 al MAI.

În domeniul investiţiilor publice, programele iniţiate de către Ministerul Afacerilor Interne în perioada 2018-2021, sunt următoarele:
a. Înzestrarea cu armamente, muniţii şi mijloace specifice de ordine publică, precum şi pentru protecţia personalului;
b. Asigurarea mobilităţii terestre, aeriene şi navale;
c. Echipamente şi mijloace tehnice destinate combaterii criminalităţii;
d. Echipamente şi sisteme de comandă-control-comunicaţii-cercetareinformatică-informaţii-supraveghere şi recunoaştere;
e. Asigurarea şi dotarea infrastructurii necesare desfăşurării activităţilor structurilor MAI.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici