Bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice 2016, adoptat după discuţii marcate de certuri şi cereri de demisii

Bugetul MDRAP pentru 2016 a fost adoptat, duminică, fără amendamente, de Comisiile reunite de buget din Parlament, după dispute între Viorel Ştefan (PSD) şi Gheorghe Ialomiţianu (PNL), cel din urmă cerându-i demisia social-democratului după ce acesta i-a reproşat că a mers "să doarmă la prânz".

675 afișări
Imaginea articolului Bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice 2016, adoptat după discuţii marcate de certuri şi cereri de demisii

Bugerul Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice 2016, adoptat după discuţii marcate de certuri şi cereri de demisii (Imagine: Razvan Chirita/ Arhiva Mediafax Foto)

Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sirma Caraman, a declarat la începutul dezbaterilor că ministrul de resort, Vasile Dîncu, nu a putut fi prezent. Potrivit acesteia, o mare parte din bugetul Ministerului Dezvoltării este alocată investiţiilor, în condiţiile în care în 2016 MDRAP are alocat peste 5,6 miliarde lei, din care 5,4 miliarde lei de la bugetul de stat, bugetul pe anul viitor fiind mai mic decât cel din 2015.

"A fost alocată pentru PNDL suma de 1,2 miliarde credit de angajament pentru obiective noi de investiţii, precum şi pentru unele şcoli care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, sunt în prezent inventariate un număr de 2800 de şcoli, avem un protocol cu Ministerul Educaţiei pentru a realiza aceste lucruri, astfel încât şcolile să aibă autorizaţie de funcţionare", a declarat Sirma Caraman.

Un alt program prioritar pentru MDRAP este cel legat de lucrările de reabilitare şi modernizare a reţelelor termice pentru unităţile administrativ-teritoriale.

"Un alt program este termoficare, căldură şi comfort, se finanţează lucrările de reabilitare, modernizare a reţelelor termice pentru unităţile administrativ-teritoriale care au sistem centralizat care asigură agentul termic pentru populaţie. În anul 2015 am avut alocat 72,7 milioane pentru un număr de 18 obiective pentru autorităţile locale din care s-au finalizat 8 obiective. În anul 2016 s-a alocat suma de 75 de milioane de lei pentru continuare finanţării a celor 18 obiective şi estimăm a da în folosinţă 5 obiective", a arătat secretarul de stat, adăugând că programul naţional multianual pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor, adică finanţarea anvelopării blocurilor este, de asemenea, prioritar. În anul 2015 suma alocată acestui program a fost de 50 milioane lei, iar pentru anul viitor s-a alocat suma de 25 milioane lei pentru continuare obiectivelor începute, estimarea MDRAP fiind că va finaliza 169 de blocuri, adică 5822 de apartamente.

Un alt program este cel de acţiuni pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţie pentru reducerea riscului seismic la clădiri de locuit multietajate, în 2015 fiind alocată suma de 5 milioane lei pentru 25 de obiective. Pentru anul viitor bugetul pentru acest program s-a mărit la 25 de milioane lei pentru continuarea lucrărilor începute, dar şi pentru realizarea unora noi.

Dezbaterea pentru bugetul MDRAP a fost întreruptă de o ceartă între deputatul Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Cameră şi deputatul PNL Gheorghe Ialomiţianu care a vrut să ia cuvântul. "Staţi puţin, chiar trecem peste un buget foarte important. Vreţi să plecaţi, văd că doamna secretar de stat se grăbeşte, dar totuşi trebuie să discutăm şi acest buget", a spus liberalul, care a primit imediat o replică de la social-democratul Viorel Ştefan. "Nu vi se pare că este bătaie de joc la adresa noastră ca unul dintre colegi să plece, să mănânce, să doarmă la prânz şi apoi să vină să ne certe pe noi, cei care stăm în sală de la ora 9:00 dimineaţa? Nu vi se pare că e cam mult? Aţi venit cu urme de pernă pe faţă, ne certaţi pe noi. Asta e de-a dreptul ruşinos", a răspuns Ştefan.

Replicile între cei doi deputaţi au continuat, Ialomiţianu spunându-i lui Viorel Ştefan că a "devenit din penibil, mai penibil".

"S-ar putea să cer sancţionarea dumneavoastră pentru că încălcaţi procedura. După ce vi s-au trecut amendamentele, încercaţi să băgaţi pumnul în gură colegilor. Aţi căzut psihic pentru că nu vă treceau amendamentele şi aţi găsit un motiv să vă legaţi de colegi. Nu vă meritaţi funcţia şi vă rog să vă daţi demisia", a afirmat Ialomiţianu.

Pentru bugetul pentru 2016 al MDRAP au fost depuse 55 de amandamente, însă nu a fost adoptat niciunul, fie pentru că susţinătorii au lipsit, fie că propunerile nu au întrunit votul majorităţii parlamentarilor prezenţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici