Bulgaria este pe cale să piardă proiectul South Stream în favoarea României

Bulgaria este pe cale să piardă proiectul energetic South Stream, a declarat preşedintele bulgar Gheorghi Pârvanov, făcând referire la înţelegerea dintre ministrul Economiei, Adriean Videanu, şi conducerea Gazprom, transmite agenţia de presă Focus.

28 afișări
Imaginea articolului Bulgaria este pe cale să piardă proiectul South Stream în favoarea României

Bulgaria este pe cale să piardă proiectul South Stream în favoarea României (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele bulgar a afirmat, într-un interviu pentru postul de televiziune bTV, că bănuieşte că discuţiile dintre partea română şi Gazprom se desfăşoară de mai mult timp.

Pârvanov a criticat şi oprirea a alte două proiecte derulate în colaborare cu Rusia, oleoductul Burgas - Alexandroupolis şi centrala nucleară Belene.

Într-un interviu transmis în acelaşi timp de postul concurent NOVA, premierul bulgar Boiko Borisov a afirmat, însă, că nu sunt probleme cu South Stream, iar proiectul va fi implementat.

Publicaţia rusă Kommersant a scris în ediţia de joi că Gazprom va înlocui, probabil, Bulgaria cu România în proiectul South Stream, din moment ce Sofia a oprit celelalte două proiecte energetice derultate împreună cu Rusia, oleoductul Burgas - Alexandroupolis şi Belene.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, s-a aflat într-o vizită la Moscova, la începutul săptămânii, însoţit de o delegaţie formată din reprezentanţi ai producătorului de gaze Romgaz Mediaş şi ai transportatorului de gaze Transgaz Mediaş.

Subiectele abordate în cadrul întîlnirii au vizat construcţia unor depozite gaze în România, tranzitul gazelor ruseşti prin România către zona Balcanilor, investiţii în producţia de energie, preţul gazelor importate de România prin intermediari de la Gazprom şi posibila construcţie pe teritoriul României a unui segment al South Stream.

Videanu a declarat joi că priveşte "cu mult optimism" vizita de la Moscova şi va furniza Gazprom până la sfârşitul lunii august datele relevante pentru studiu de fezabilitate privind trecerea gazoductului South Stream prin România.

Gazoductul South Stream este una dintre soluţiile Gazprom pentru ocolirea Ucrainei ca principală ţară de tranzit a gazului rusesc exportat în Europa, după ce livrările au fost perturbate în mai multe rânduri în ultimii ani de disputele dintre Kiev şi Moscova privind tarifele de tranzit şi datoriile părţii ucrainene către grupul rus.

South Stream va aduce gaze naturale din Rusia, pe sub Marea Neagră, către statele est-europene membre ale UE şi apoi spre nordul Italiei. Gazprom a anunţat, într-un comunicat publicat săptămâna trecută, că este pregătit să înceapă construcţia gazoductului South Stream în anul 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici