Bulgaria va semna săptămâna viitoare acordul privind participarea la dezvoltarea South Stream

Bulgaria a acceptat să participe la proiectul de gaze naturale South Stream şi va semna un acord în acest sens săptămâna viitoare, a declarat vicepremierul rus, Viktor Zubkov, citat de agenţia Ria Novosti.

12 afișări
Imaginea articolului Bulgaria va semna săptămâna viitoare acordul privind participarea la dezvoltarea South Stream

Bulgaria va semna săptămâna viitoare acordul privind participarea la dezvoltarea South Stream (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acordul privind participarea Bulgariei la South Stream va fi semnat pe 16 iulie, a afirmat Zubkov.

"Putem spune că am ajuns la un acord complet cu guvernul bulgar, iar şeful executivului a confirmat că Bulgaria se va alătura proiectului South Stream. Toate problemele cu rezolvare urgentă vor fi rezolvate pe baza calendarului propus şi adus de noi", a adăugat oficialul rus.

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a declarat marţi că Sofia va semna în această săptămână un acord privind calendarul construcţiei gazoductului. Această înţelegere va fi parafată joi, notează Ria Novosti.

Moscova a convenit cu Sofia să utilizeze conductele de gaze deja existente în Bulgaria şi o majorare a volumului de gaze care tranzitează teritoriul bulgar, a mai spus Zubkov.

Gazprom, monopolul rus al exporturilor de gaze naturale, a anunţat în iunie posibilitatea modificării traseului gazoductului, acesta urmând a trece prin România şi nu prin Bulgaria, după ce Borisov a declarat că Sofia va renunţa la mai multe proiecte energetice care implică Rusia.

Rusia dezvoltă South Stream, una dintre soluţiile Gazprom pentru ocolirea Ucrainei, în prezent ţară importantă în transportul gazului rusesc spre Europa, după ce livrările au fost perturbate în mai multe rânduri în ultimii ani de disputele dintre Kiev şi Moscova privind tarifele de tranzit şi datoriile părţii ucrainene către grupul rus. Gazoductul va aduce gaze naturale din Rusia, pe sub Marea Neagră, către statele est-europene membre ale UE şi apoi spre nordul Italiei. Grupul Gazprom a anunţat că este pregătit să înceapă construcţia conductei în 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici