Bundesbank: Zona euro se poate dezvolta doar cu reforme pe piaţa muncii şi cea financiară

Zona euro poate înregistra creştere economică durabilă doar prin reforme pe piaţa muncii şi cea financiară, pentru a debloca investiţiile şi a îmbunătăţi productivitatea, a declarat luni preşedintele băncii centrale germane (Bundesbank), Jens Weidmann, transmite MarketWatch.

127 afișări
Imaginea articolului Bundesbank: Zona euro se poate dezvolta doar cu reforme pe piaţa muncii şi cea financiară

Bundesbank: Zona euro se poate dezvolta doar cu reforme pe piaţa muncii şi cea financiară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cea mai mare problemă a zonei euro este perspectiva întunecată de creştere. Cererea scăzută joacă un rol, acesta este motivul pentru care politica monetară este atât de relaxată, dar trebuie să confruntăm deficienţele structurale, pentru a debloca inovaţiile şi a susţine productivitatea", a afirmat Weidmann într-o conferinţă la Madrid.

Weidmann nu s-a referit şi la perspectivele politicii monetare europene.

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a alimentat vineri speranţele pentru o suplimentare a lichidităţilor mai agresivă, dacă inflaţia nu va accelera în curând spre ţinta instituţiei, de aproape 2%.

Inflaţia din zona euro a fost de numai 0,4% în octombrie, iar unii analişti anticipează că indicatorul a încetinit la 0,3% în noiembrie.

Mulţi analişti au interpretat remarcile lui Draghi drept pregătirea terenului pentru posibile achiziţii de către BCE de obligaţiuni guvernamentale sau ale unor companii, în luniile următoare.

În prezent, BCE cumpără obligaţiuni bancare garantate şi obligaţiuni garantate prin active, prin programe aprobate în septembrie, în pofida opoziţiei lui Weidmann.

Şeful Bundesbank şi-a exprimat anterior scepticismul faţă de achiziţia de obligaţiuni guvernamentale, cunoscute ca "relaxare cantitativă" (quantitative easing), parţial pentru că astfel de achiziţii ar putea slăbi eforturile în direcţia reformelor economice şi încuraja guvernele să acumuleze datorii.

În discursul de luni, Weidmann a subliniat limitele politicii monetare.

"În timp ce politica monetară poate influenţa cererea pe termen scurt, nu poate îmbunătăţi permanent perspectivele de creştere", a spus el, adăugând că este nevoie de o accelerare sustenabilă a creşterii economice pe termen mediu.

Şeful Bundesbank a menţionat mai multe domenii care au nevoie de reforme, precum finanţarea firmelor care fac inovaţii, aflată sub nivelul Statelor Unite, şi piaţa tehnologiei informaţionale, care este încă fragmentată în Europa.

Weidmann a cerut şi rezolvarea problemei şomajului ridicat cronic, în special în cazul tinerilor, prin eliminarea unor avantaje acordate angajaţilor, asigurând în paralel protecţie pentru cei care îşi pierd locurile de muncă.

Bancherul a insistat asupra faptului că dacă Europa vrea să ajungă la productivitatea din Statete Unite şi să reducă şomajul la un nivel acceptabil, atunci trebuie să modernizeze piaţa muncii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici