Bursa a căzut cu 6,5% şi a atins minimul ultimelor 12 luni, sub presiunea prăbuşirii pieţelor externe

Bursa de la Bucureşti a căzut cu 5,05% la deschiderea şedinţei, pe un rulaj de zece ori mai mare, investitorii reacţionând la corecţiile severe de pe pieţele externe, astfel că indicele general BET-C a coborât la cel mai redus nivel din noiembrie 2010, iar titlurile FP ating minimul de la listare.

2232 afișări
Imaginea articolului Bursa a căzut cu 6,5% şi a atins minimul ultimelor 12 luni, sub presiunea prăbuşirii pieţelor externe

Bursa (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

Bursa şi-a accentuat scăderea la 6,47% în prima parte a şedinţei, şi a atins cel mai redus nivel din ultimele 12 luni, într-o piaţă dominată de ordine de vânzare, sub influenţa corecţiilor severe de pe bursele mature, dar cu un rulaj de patru ori mai mare.

La mijlocul zilei, indicele general al BVB (BET-C) avea 2.928,99 de puncte şi se plasa la cel mai redus nivel din ultimele 12 luni. Un nivel mai mic a fost înregistrat la 26 iulie 2010, când BET-C avea 2.920,94 puncte.

Piaţa se plasează cu 5,86% sub nivelul de la finalul anului trecut, în timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, înregistrează un recul de 8,4%.

Bursa de la New York a scăzut puternic joi, principalii indici înregistrând pierderi de până la 5%, după cea mai slabă şedinţă de la începutul anului 2009, din cauza temerilor privind o posibilă nouă rundă de recesiune în SUA şi extinderea crizei datoriilor de stat în Italia şi Spania. Analiştii anticipează noi pierderi, deşi Wall Streeet a înregistrat corecţii în nouă din ultimele 10 sesiuni consecutive.

Declinul burselor americane a dus la vânzări masive şi pe pieţele din Asia şi Europa.Bursele din Asia au căzutjoi cu cel mult 5,5%, iar pieţele vest-europeneau deschis şedinţa de vineri în picaj cu până la 3,5%.

Pe piaţa din România investitorii s-au grăbit încă din predeschidere să introducă ordine de vânzare la preţuri vizibil sub ultimele cotaţii de joi, însă ca şi în majoritatea şedinţelor cele mai mari volume au fost tot pentru acţiunile Fondului Proprietatea (FP).

Piaţa a căzut cu 5,5% încă din primele minute şi în următoarele două ore a recuperat o parte din corecţie, însă după ora 12:00 noi ordine de vânzare au împins din nou preţurile în jos.

"Aş zice că loc de corecţie mai este. Nu cred că este vorba încă de exagerare. Cel mai probabil mulţi dintre investitori se gândesc că ceea ce se întâmplă acum nu este decât vârful iceberg-ului. Prin urmare, orice element de afară care induce îngrijorări în pieţele financiare se va transpune automat şi la noi. Atât timp cât la nivel politic marile puteri financiare nu ajung la un acord concret şi de durată în ceea ce priveşte situaţia datoriilor, vom avea parte de presiuni la vânzare şi în perioada următoare", a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la Prime Transaction.

Titlurile FP au atins chiar la deschidere cel mai redus nivel de la listare, de 0,475 lei/acţiune, iar ulterior au revenit uşor. La ora 13:00, aceste titluri erau cotate la 0,4753 lei, preţ cu 4,17% sub închiderea de joi.

Aceste acţiuni au dominat piaţa cu operaţiuni de 35 milioane lei (8,3 milioane euro) şi au asigurat, astfel 48% din rulajul bursei, de 72,7 milioane lei (17,2 milioane euro). Lichiditatea pieţei era de peste patru ori mai mare decât rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 17,6 milioane lei (4,1 milioane euro).

La mijlocul zilei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în picaj cu 5,93%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 7,48% sub nivelul de la închiderea sesiunii precedente.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 6,02%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a căzut cu 6,2%.

Scăderi severe înregistrau şi acţiunile OMV Petrom (8,11%), BRD (7,69%), SIF Moldova (7,19%), Transgaz (6,71%).

Dintre cele 78 de titluri listate la BVB, doar acţiunile Electroagreş (ELGS) erau în creştere, cu 5,92%, însă evoluţia lor a venit pe un rulaj de numai 38.000 de lei.

Căderea recentă a pieţelor poate fi atribuită mai multor factori. Datele economice din SUA s-au înrăutăţit, sugerând încetinirea şi mai accentuată creşterii după un prim semestru dezamăgitor. Totodată, criza datoriilor de stat pare că sfidează acordul încheiat în iulie de liderii europeni şi ameninţă să cuprindă Italia şi Spania, a treia şi a patra economie din zona euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici