Bursa a coborât cu peste 4% în prima parte a şedinţei, sub presiunea corecţiilor pieţelor europene

Acţiunile BRD au coborât cu 5,67% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă care a scăzut cu 4,11%, sub presiunea corecţiilor, de până la 3,8%, înregistrate de bursele vest-europene, însă doar 12 titluri au consemnat rulaje mai mari de 100.000 de lei.

465 afișări
Imaginea articolului Bursa a coborât cu peste 4% în prima parte a şedinţei, sub presiunea corecţiilor pieţelor europene

Bursa a coborât cu peste 4% în prima parte a şedinţei, sub presiunea corecţiilor pieţelor europene (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

Cei mai mulţi investitori de la BVB au continuat să adopte poziţii de aşteptare la deschiderea şedinţei şi nu au introdus mai multe ordine de vânzare la preţuri cu mult sub ultimele cotaţii de vineri, deşi bursele vest-europene au scăzut puternic, cu până la 3,3%.

Pieţele mature din Europa au coborât vizibil, acţiunile companiilor din sectorul bancar fiind cele mai afectate, din cauza temerilor că autorităţile nu vor putea ajunge la o soluţie permanentă care să pună capăt crizei datoriilor de stat din zona euro.

Alţi factori care au amplificat aversiunea la risc a investitorilor au fost o posibilă reducere a ratingurilor băncilor franceze Societe Generale, BNP Paribas şi Credit Agricole din cauza expunerii pe datorii de stat, precum şi discuţiile politicienilor germani de vârf din coaliţia de guvernare a cancelarului Angela Merkel despre intrarea Greciei în default (incapacitate de plată).

În contextul creşterii aversiunii la risc şi a corecţiilor de pe bursele mature din Europa, unii investitori de la BVB au introdus mai multe ordine de vânzare, care au amplificat scăderea pieţei locale de la 2,7% la peste 3,5%.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 4,29%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 4,27% sub închiderea de vineri.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), consemna un recul de 3,61%. Acţiunile SIF-urilor înregistrau corecţii cuprinse între 3,68% şi 4,7%, iar titlurile FP coborau cu 2,67% şi se apropiau de cel mai redus preţ atins de la listarea la BVB, de 0,395 lei.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a scăzut cu 4,23%.

La mijlocul zilei, doar acţiunile emise de 12 companii din cele 78 de societăţi listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea "Internaţionale" consemnau rulaje mai mari de 100.000 de lei. Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 14,6 milioane lei (3,4 milioane euro), valoare cu 62% peste rulajul din prima parte a şedinţei de vineri, de 9 milioane lei (2,1 milioane euro).

Lichiditatea pieţei a fost asigurată în proporţie de 38% de transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea, de 5,5 milioane lei. Cea mai recentă operaţiune cu aceste titluri a fost realizată la 0,438 lei, preţ în scădere cu 2,67%, însă cu aproape 11% peste minimul atins de la listarea la BVB.

Rulaje de peste 1 milion de lei mai înregistrau acţiunile BRD (2,9 milioane lei), Banca Transilvania (1,5 milioane lei) şi Bursa de Valori Bucureşti (aproape 1,1 milioane lei).

Titlurile BRD au coborât cu 5,67%, la lei, iar acţiunile BVB au scăzut cu doar 0,66%, la 30 lei.

În acelaşi timp, pe piaţa de la Paris, acţiunile Societe Generale, acţionarul majoritar al BRD, erau în scădere cu 10,86%, iar titlurile BNP Paribas şi Credit Agricole coborau cu 12,83% şi, respectiv, cu 10%.

Corecţii semnificative consemnau la BVB şi acţiunile băncii Erste (EBS), acţionarul majoritar al BCR, şi Banca Transilvania (TLV), care coborau cu 8,42% şi, respectiv, 4,81%. Titlurile Erste erau cotate la 87 lei (20,4 euro), influenţate în principal de corecţia de pe piaţa de la Viena, unde erau în scădere cu 6,85%, la 20,12 euro. Titlurile Erste au consemnat la BVB un rulaj de 334.000 de lei.

Totodată, acţiunile Băncii Transilvania au ajuns la 0,99 lei, foarte uşor sub valoare nominală, de 1 leu/titlu.

Doar titlurile Zimtub (ZIM) şi Titan (MPN) erau în creştere la jumătatea sesiunii, însă evoluţia lor a venit pe rulaje de doar 11.000 de lei şi, respectiv, de 122 de lei. Acţiunile Zimtub avansau cu 14,4%, la 1,7 lei, iar titlurile Titan urcau cu 2,04%, la 0,245 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 3,8%, linia fiind urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est, care consemnau corecţii cuprinse între 1% şi 4,1%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici