Bursa a închis în urcare cu 1,88%

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis vineri în urcare cu 1,88%, în linie cu evoluţia marilor pieţe europene, în aşteptarea unei soluţii de durată la criză de la summit-ul UE de săptămâna viitoare.

111 afișări
Imaginea articolului Bursa a închis în urcare cu 1,88%

Bursa a închis în urcare cu 1,88% (Imagine: Adrian Cojocaru/ Mediafax Foto)

Piaţa a fost pe creştere încă din primele minute ale şedinţei, însă jucătorii au realizat transferuri cu valori în scădere faţă de miercuri, care au totalizat 15,4 milioane lei (3,5 milioane euro) la finele şedinţei. Operaţiunile totale cu acţiuni au fost cu 60% mai reduse decât lichiditatea de miercuri, de 38,6 milioane lei (8,8 milioane euro), salvată însă de o tranzacţie deal cu acţiunile FP.

Bursa a fost închisă pe 1 decembrie, de ziua naţională a României.

"Chiar dacă piaţa a continuat şi astăzi evoluţia pozitivă din ultimele două sedinţe, volumele tranzacţionate au fost nesemnificative, semn că investitorii nu prea şi-au facut simţită prezenţa în piaţă. Probabil că acest dezinteres a fost determinat în mare parte de programul de tranzacţionare, care i-a îndemnat pe mulţi să-şi ia o minivacanţă în acest sfârşit de săptămână. Un alt factor important l-a avut şi prudenţa investitorilor înainte de evenimentele din perioada următoare", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

El spune că în cazul SIF-urilor ceea ce îi ţine în priză pe jucători este votarea în Camera Deputaţilor a proiectului privind creşterea pragului de deţinere, proiect amânat de câteva săptămâni şi care influenţează puternic evoluţia acestor titluri. Proiectul a fost înscris pe ordinea de zi a şedinţei de plen de luni, 5 decembrie.

"Celelalte acţuni vor continua să fie influenţate mai mult de evenimentele macroeconomice globale. De altfel, este posibil ca aceasta să fie şi cauza creşterilor din aceste zile, în condiţiile în care am văzut mişcări asemănătoare pe pieţele finanaciare globale şi probabil că situaţia va rămâne la fel cel puţin până la summitului UE din 9 decembrie. În toată acestă perioadă ochii sunt aţintiţi spre Europa şi cum sunt capabile statele din Vest să rezolve problemele cu care se confruntă. Cred că investitorii îşi pun speranţe mari în deciziile care vor fi luate la Bruxelles la finalul săptămânii viitoare. Trebuie însă să nu uităm că la fel s-a intamplat şi în cazul altor evenimete importante din trecut, când investitorii au rămas dezamăgiţi deoarece nu s-a luat nicio măsura clară care să restabilească încrederea în pieţele financiare", a spus Mureşian.

El nu exclude ca şi de acestă dată să nu fie adoptate decizii clare, situaţie care ar putea prelungi starea de agonie pe pieţele de capital.

La finalul sesiunii, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se plasa cu 2,39% peste nivelul de referinţă, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul eneregtic, a urcat cu 2,14%.

Indicele BET-FI, care reflectă evoluţia celor cinci SIF-uri şi Fondului Proprietatea (FP), a închis în urcare cu 0,99%.

Astfel, indicele extins al Bursei, BET-XT, a câştigat 1,91%. Indicele analizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cele mai lichide au fost acţiunile FP, cu un rulaj de 4,6 milioane lei. Ultimul transfer de vineri a fost perfectat la 0,4258 lei, cu 0,64% peste referinţă.

Investitorii au tranzacţionat şi produse structurate, de 1,4 milioane lei, şi contracte futures de 2,4 milioane lei. Astfel, lichiditatea totală a BVB a fost de 19,9 milioane lei ( 4,5 milioane euro). Suma este cu 60% sub rulajul total de miercuri, de 49,1 milioane lei.

Pe piaţa Rasdaq, operaţiunile au însumat 1,2 milioane lei, mult peste valoarea tranzacţiilor din şedinţa precedentă, de 177.000 de lei.

Un pachet de 37% din acţiunile firmei de construcţii Astra Craiova (ARTA) a fost cedat pentru 1,02 milioane lei. O participaţie similară este controlată de SIF Oltenia. Cele 25.634 de acţiuni au fost vândute la un preţ de 40 lei pe unitate, de opt ori mai mare faţă de cotaţia de referinţă.

Bursele europene consemnau creşteri de puţin peste 1%, datorită speranţelor că liderii europeni vor găsi o soluţie definitivă pentru criza datoriilor de stat până la summit-ul UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici