Bursa de la Atena scade cu 23%, după ce a fost închisă cinci săptămâni. Băncile, în declin cu 30%

Bursa de la Atena a deschis luni în scădere puternică, de 23%, după ce a fost închisă timp de cinci săptămâni în contextul măsurilor de control al capitalului impuse de guvern, declinul fiind mai acentuat, de 30%, pentru cotaţiile marilor bănci elene.

172 afișări
Imaginea articolului Bursa de la Atena scade cu 23%, după ce a fost închisă cinci săptămâni. Băncile, în declin cu 30%

Bursa de la Atena scade cu 23%, după ce a fost închisă cinci săptămâni. Băncile, în declin cu 30% (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acţiunile celei mai mari bănci din Grecia, National Bank of Greece (NBG), au scăzut cu 30%, maximul permis pe parcursul unei zile, potrivit Reuters. Tot cu maximul de 30% au scăzut şi celelalte mari bănci elene, Piraeus Bank, Eurobank şi Alpha Bahnk.

Toate cele patru bănci sunt prezente şi în România. NBG deţine Banca Românească, iar Eurobank controlează Bancpost, în timp ce Piraeus Bank şi Alpha Bank sunt prezente sub brand propriu.

Anterior, piaţa de capital elenă a fost deschisă cel mai recent pe 26 iunie.

Traderii locali vor putea cumpăra acţiuni, obligaţiuni, instrumente derivate şi warrant-uri în anumite condiţii, potrivit Ministerului de Finanţe, citat de Bloomberg. Investitorii nju se vor confrunta cu restricţii, dacă au fost activi pe aceste pieţe înainte să fie închise în luna iunie.

Reluarea tranzacţiilor pe piaţa de capital de la Atena are loc în timp ce premierul elen Alexis Tsipras negociază condiţii care vor fi ataşate unui pachet de ajutor financiar de 86 de miliarde de euro din partea ţărilor din zona euro. Statul elen trebuie să ajungă la un acord cu creditorii înainte de data de 20 august, când are de făcut plăţi pentru obligaţiuni deţinute de Banca Centrală Europeană.

Grecia a impus măsuri de control al capitalului pe 28 iunie şi a închis băncile şi pieţele financiare, după ce Tsipras a oprit negocierile cu creditorii pentru a organiza un referendum asupra măsurilor de austeritate cerute de aceştia.

Ulterior, premierul elen a acceptat să implementeze cererile acestora, în schimbul unui nou pachet financiar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici