Bursa de la New York a închis marţi în scădere, din cauza temerilor privind criza din zona euro

Bursa de la New York a închis marţi în scădere, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy nereuşind să calmeze temerile din piaţă privind capacitatea liderilor europeni de a soluţiona criza datoriilor de stat.

288 afișări
Imaginea articolului Bursa de la New York a închis marţi în scădere, din cauza temerilor privind criza din zona euro

Bursa de la New York a închis marţi în scădere, din cauza temerilor privind criza din zona euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Eforturile de a opri răspândirea crizei datoriilor de stat au fost ineficiente până acum, contribuind în mare măsură la corecţia recentă a burselor din întreaga lume.

Acţiunile de pe Wall Street nu au reuşit să crească marţi, în pofida rezultatelor bune ale companiilor americane şi deciziei Fitch de a reconfirma ratingul AAA al Statelor Unite, cu perspectivă stabilă.

Merkel şi Sarkozy au prezentat, în urma discuţiilor purtate marţi, planuri pentru o mai strânsă integrare a statelor din zona euro, dar nu au inclus creşterea fondului de urgenţă al zonei euro sau crearea unor obligaţiuni comune ale ţărilor din zona euro.

"Piaţa a vrut să vadă măcar puţin progres, dacă ieşea ceva concret din întâlnire ar fi reprezentat un factor de sprijin într-o zonă care trage piaţa în jos", comentează un analist al Cantor Fitzgerald San Francisco.

Acţiunile companiilor financiare, considerate vulnerabile la o criză fiscală în zona euro, şi-au continuat declinul şi au avut cele mai slabe performanţe din componenţa indicelui Standard & Poor's (S&P) 500.

Merkel şi Sarkozy au arătat că vor propune o taxă pe tranzacţiile financiare, declaraţie care a afectat acţiunile operatorilor bursieri. Titlurile NYSE Euronext au coborât cu 8,4%.

Acţiunile retailerilor Wal-Mart Stores şi Home Depot au crescut datorită rezultatelor peste aşteptări anunţate de ambele companii pentru trimestrul al doilea.

Titlurile producătorului de PC-uri Dell au căzut cu 4,9% în tranzacţiile electronice de seară după ce compania a anunţat venituri dezamăgitoare pentru trimestrul doi şi a estimat vânzări în stagnare în trimestrul al treilea.

În acest context, indicele Dow Jones Industrial Average a închis în scădere cu 0,67%, iar S&P 500 a coborât cu 0,97%. Piaţa Nasdaq s-a retras totodată cu 1,24%.

În zona datelor economice, institutele de statistică din Germania şi Franţa au anunţat recent evoluţii dezamăgitoare ale PIB-ului în trimestrul al doilea, accentuând temerile investitorilor privind încetinirea creşterii economice globale.

"Franţa a ieşit ieri (luni - n.r.) fără creştere şi Germania a ieşit astăzi fără creştere. Datele completează peisajul unei pauze simultane a marilor economii globale", a arătat un alt analist american.

Fitch a reconfirmat marţi ratingul AAA al SUA, cu perspectivă stabilă, la mai puţin de două săptămâni de când Standard & Poor's a luat decizia istorică de a retrograda Washingtonul de la AAA la AA+.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici