Bursele europene au deschis vineri în scădere, în aşteptarea unor date economice din SUA

Bursele europene au deschis vineri în scădere, investitorii aşteptând date privind încrederea consumatorilor şi vânzările retail din SUA, transmite Bloomberg.

230 afișări
Imaginea articolului Bursele europene au deschis vineri în scădere, în aşteptarea unor date economice din SUA

Bursele europene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu 0,7% în primele minute de tranzacţionare, urmărind declinul pieţelor din Asia şi al preţurilor tranzacţiilor futures cu acţiuni de pe Wall Street.

"Traderii sunt încă nervoşi. Orice ştire negativă ar putea declanşa o nouă ieşire. Desigur, orice clătinare a datelor pe retail din SUA sau a încrederii ar putea fi catalizatorul unei noi runde de vânzări", comentează un analist al IG Markets Melbourne.

Economiştii estimează că vânzările retail din SUA au crescut cu 0,5% în iulie, datele oficiale urmând să fie anunţate la Washington în a doua parte a şedinţei bursiere din Europa. Totodată, analiştii anticipează scăderea încrederii consumatorilor americani în august.

Franţa, Spania, Italia şi Belgia au impus, de vineri, interdicţii temporare sau pe perioadă nedeterminată pe vânzarea în lipsă (short-selling) a acţiunilor mai multor companii financiare, încercând să stabilizeze pieţele după ce acţiunile băncilor franceze au fost destabilizate în ultimele zile de zvonuri privind lichiditatea şi expunerea la criza datoriilor de stat.

Un factor de optimism este o întâlnire programată pentru marţi între preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel, pieţele aşteptând noi semnale pozitive privind măsuri de rezolvare a crizei datoriilor de stat din zona euro.

Eurostat va prezenta în jurul prânzului datele privind producţia industrială din UE şi zona euro pentru luna iunie, economiştii estimând stagnarea indicatorului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici