Bursele europene închid în scădere puternică din cauza referendumului anunţat de Grecia

Bursele europene au încheiat tranzacţiile de marţi în scădere puternică, trase în jos de acţiunile bancare, în urma panicii provocate pe pieţe de referendumul anunţat de Grecia privind al doilea program de salvare.

840 afișări
Imaginea articolului Bursele europene închid în scădere puternică din cauza referendumului anunţat de Grecia

Bursele europene închid în scădere puternică din cauza referendumului anunţat de Grecia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Indicele londonez FTSE 100 a coborât cu 2,21%, DAX al bursei din Frankfurt cu 5%, iar CAC 40 cu 5,38%.

La Paris, acţiunile bancare au scăzut cu 15%-17%. Titlurile Societe Generale au coborât cu 16,23%, BNP Paribas cu 13,06%, iar Credit Agricole cu 12,53%. Acţiunile AXA au fost cotate în scădere cu 12,5%, iar cele ale Accor cu 9,5%.

La Milano, indicele FTSE Mib a pierdut 6,8%.

Între băncile italiene, acţiunile Intesa Sanpaolo au scăzut cu 16,03%, UniCredit cu 12,09%, iar cele ale Banca Monte dei Paschi di Siena cu 9,99%.

Indicele Ibex 35 al bursei din Madrid a pierdut 4,19%.

Indicele compozit Athex al bursei din Atena a scăzut cu 6,9%.

Titlurile Alpha Bank au coborât cu 11,1%, EFG Eurobank cu 11,7%, National Bank of Greece cu 14,5%, iar Bank of Cyprus cu 7,8%.

"Prin convocarea referendumului, premierul Papandreou a transferat celor 12 milioane de greci o decizie care are ramificaţii masive şi posibil devastatoare pentru cei 500 de milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene", a declarat Louise Cooper, analist la firma BGC Partners.

Guvernul elen s-ar putea prăbuşi după ce premierul George Papandreou a şocat investitorii şi a înfuriat liderii din Uniunea Europeană prin anunţarea referendumului referitor la noul program de salvare, de 130 de miliarde de euro, aprobat de şefii ţărilor din zona euro săptămâna trecută.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel se vor întâlni de urgenţă miercuri cu omologii lor din Grecia, înaintea summit-ului G20 care începe joi la Cannes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici