Bursele şi euro scad puternic după o declaraţie a cancelarului Merkel: Germania nu vrea ca declaraţia UE să ceară BCE să continue achiziţiile de obligaţiuni

Germania se opune unei prevederi din proiectul de acord al UE pentru summit-ul de miercuri, care susţine ca Banca Centrală Europeană (BCE) să continue achiziţiile de obligaţiuni suverane de pe pieţele secundare, a declarat marţi cancelarul Angela Merkel.

2037 afișări
Imaginea articolului Bursele şi euro scad puternic după o declaraţie a cancelarului Merkel: Germania nu vrea ca declaraţia UE să ceară BCE să continue achiziţiile de obligaţiuni

Germania nu vrea ca declaraţia UE să ceară BCE să continue achiziţiile de obligaţiuni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Această prevedere nu are acordul nostru", a afirmat Merkel, adăugând că Germania nu vrea ca declaraţia politicienilor să spună BCE ce are de făcut.

Merkel a lăsat deschisă întrebarea dacă BCE va face o declaraţie în această privinţă.

Potrivit unui proiect obţinut de Reuters, liderii din zona euro vor cere BCE să continue "măsurile non-standard, în actualele circumstanţe excepţionale", expresie care, potrivit unor surse comunitare, se referă la achiziţiile băncii de obligaţiuni ale unor ţări precum Italia şi Spania.

"Susţinem pe deplin BCE în acţiunile sale dea asigura stabilitatea preţurilor în zona euro, inclusiv măsurile non-standard din condiţiile actuale excepţionale de pe piaţa financiară", se arată în proiect.

Merkel a reacţionat rapid la Berlin, precizând că formularea nu este acceptată de Germania.

"Negociem (guvernul german n.r.) pentru o obţine o declaraţie din partea BCE, referitoare la strategia viitoare a băncii, dar şi la poziţia instituţiei faţă de proiectul concluziilor summit-ului", a arătat cancelarul.

Ea a explicat că nu vrea să existe neînţelegerea că politicienii "aşteaptă ceva de la BCE".

Merkel a adăugat că fraza în discuţie nu afirmă că sunt posibile achiziţii de obligaţiuni de pe piaţa secundară, ci doar că vor continua măsurile non-standard.

Bursele şi euro scad puternic după declaraţii ale lui Merkel

Bursele la nivel mondial şi euro s-au depreciat puternic marţi, după ce cancelarul german Angela Merkel a făcut declaraţii care au redus speranţele că politicienii europeni vor luă măsuri curajoase pentru rezolvarea crizei datoriilor din zona euro.

Încrederea investitorilor a fost afectată şi de informaţia că o reuniune a miniştrilor de Finanţe ai ţărilor UE a fost anulată, dar analiştii au notat că întâlnirea nu este summit-ul liderilor Uniunii, care va avea loc.

Indicele mondial al acţiunilor MSCI este în scădere cu 0,6%.

În SUA, indicele Dow Jones este în declin cu 0,94%, Standard&Poor's cu 1,06%, iar Nasdaq cu 1,09%.

În Europa, indicele FTSEurofirst 300 este în coborâre cu 0,8%, după ce a atins un maxim al ultimelor 11 săptămâni în timpul tranzacţiilor.

Euro s-a depreciat cu 0,2%, la 1,3892 dolari pe unitate, după un maxim al şedinţei de 1,3959 dolari pe unitate.

Pe piaţa petrolului, preţul ţiţeiului Brent a scăzut cu 1,08 dolari pe baril.

Cotaţia petrolului destinat pieţei americane a urcat cu 2,19 dolari, la 93,46 dolari pe baril.

BCE cumpără obligaţiuni italiene şi spaniole de peste două luni, în încercarea de a determina scăderea randamentelor datoriilor şi a costurilor de finanţare.

Investitorii sunt îngrijoraţi că ambele state ar putea să urmeze acelaşi parcurs ca Grecia, Irlanda şi Portugalia, care au fost nevoite să primească sprijin financiar din partea UE şi FMI.

În total, BCE a cumpărat obligaţiuni ale unor ţări vulnerabile din zona euro în valoare de 170 de miliarde de euro, contribuind la ţinerea sub control a spread-ului randamentelor faţă de cele germane.

Achiziţiile de obligaţiuni efectuate de BCE au divizat atât conducerea băncii cât şi opinia publică din Germania, în problema dacă instituţia ar trebui să se îndepărteze de la principalul său obiectiv, de combatere a inflaţiei.

Numeroşi analişti susţin că singura cale prin care ţările din zona euro se pot proteja de presiunile din piaţă şi pot recâştiga încrederea acesteia este de a plasa BCE în centrul planului de salvare a ţărilor îndatorate.

Franţa insistă ca BCE să joace un astfel de rol major, dar Germania şi Comisia Europeană consideră că ar fi încălcată legislaţia UE.

Având în vedere acest impas, liderii din zona euro sunt aşteptaţi miercuri să aprobe creşterea puterii financiare a Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară şi asigurarea parţială pentru default a obligaţiunilor, fără implicarea BCE în acest proces.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici